Innehållsförteckning
Är blåsippa giftig?
Man skall inte gräva upp blåsippan med rötter för då kan den försvinna från sin växtplats. Arten är giftig. Blåsippan är Tavastlands landskapsblomma.
Är blåsippa fridlyst?
Plockning av fridlysta växter De flesta fridlysta växtarterna är fridlysta mot all slags plockning i hela landet. Några arter, till exempel blåsippa, gullviva och lummerarter, får man plocka i större delen av Sverige, så länge man inte plockar för försäljning eller gräver upp dem.
Vad heter blåsippa på latin?
Anemone hepaticaBlåsippa / Vetenskapligt namn
Blåsippa, Hepatica nobilis Schreb (syn. Anemone hepatica L., H. triloba Chaix) tillhör familjen ranunkelväxter och är en europeisk flerårig ört. Det grekiska hepatikos betyder ”lever-”, eller ”som angår levern” och syftar på bladens färg och form.
Varför blåsippa fridlyst?
Blåsippa, liksom nästan alla tidiga vårväxter, plockas mycket. Till skillnad från vitsippan sprider den sig bara med frön, inte med jordstammar. Därför är den fridlyst på en del ställen, t ex runt storstäder.
Var trivs blåsippor?
Trivs bäst på halvskuggiga eller skuggiga platser i näringsrik och väldränerad jord. Passar bra i stenpartier, under buskar och i s.k. woodlands. Finns vildväxande i Sverige och är fridlyst.
Är blåsippa fridlyst i Västernorrland?
Blåsippa är fridlyst i hela landet. Du får plocka enstaka blommor, men inte gräva upp dem med rötterna eller plocka till försäljning.
Vilken miljö trivs blåsippan i?
Var kan man hitta blåsippor?
Blåsippan trivs i skogar och lundar, främst i landets södra och mellersta delar. Den föredrar kalkhaltig mark. Liksom tussilagon är den en vårblommande art. Så snart snön har smält undan och aprilsolen börjar värma är den redo att visa upp sina praktfulla blommor.
Varför får man inte plocka blåsippor?
Blåsippa är fridlyst i hela landet. Du får plocka enstaka blommor, men inte gräva upp dem med rötterna eller plocka till försäljning. I Skåne, Halland, Stockholms och Västerbottens län samt i ett antal kommuner på västkusten får du dock inte plocka blåsippor alls. Gullvivor är också fridlysta i hela landet.
Hur ser blåsippans blad ut?
Blåsippan blir decimeterhög med upp till ca 3 cm vida, vanligen vackert blåvioletta blommor. Sällsynt kan man också hitta exemplar som har röda, vita eller rosafärgade kronblad. Bladen är breda, läderartade och grunt treflikade. OBS!