Innehållsförteckning
Är iglar farliga?
Bland de arter av iglar som förekommer i Sverige finns det enbart en art som kan angripa människan och suga blod, blodigeln, även kallad medicinsk blodigel, Hirudo medicinalis. Blodigeln är som vuxen ca 15 cm lång med svartgrön till svartbrun rygg.
Vad händer om man blir biten av en blodigel?
När blodigeln bitit sig fast sprutas antikoagel in i vävnaden vilket hindrar blodet från att koagulera. Det naturliga antikoagulantiat hirudin utsöndras från blodigelns spottkörtlar. Ett sår efter bett från blodigel kan blöda i 10-15 timmar efteråt.
Vart bor blodigeln?
Idag är kärnområden för blodiglar groddjursrika områden som Östra Uppland, Öland och delar av Skåne. Utöver dessa finns igeln utspridd i landet men i glesa bestånd. Utanför kärnområden dyker iglar upp med ojämna mellanrum och den kan då hittas en rad olika sjötyper och småvatten.
Vad är blodiglar bra för?
Skånes universitetssjukhus använder blodiglar för att få fart på blodcirkulationen i återbesatta avklippta fingrar. Det finns inga läkemedel som är lika effektiva i att återskapa cirkulationen i fingret som det lilla specialuppfödda djuret. – Blodiglarna kommer till heders mellan tio och femton gånger per år.
Vad gör blodiglar för nytta?
I dessa fall kan blodiglarna göra en insats genom att suga ut det blod som ansamlas och få igång en fungerande blodcirkulation i det replanterade fingret. Blodiglarna får suga blod ungefär en halvtimme innan de tas bort och avlivas. Patienten kan blöda upp till 10 timmar efter att blodigeln slutat suga.
Kan man äta blodiglar?
Blodiglarna får suga blod ungefär en halvtimme innan de tas bort och avlivas. Patienten kan blöda upp till 10 timmar efter att blodigeln slutat suga. Behandlingen upprepas flera gånger under en veckas tid.
Vart bor iglar?
Iglar (Hirudinea) är en underklass av vattenlevande parasitiska eller rovlevande organismer som suger blod eller annan kroppsvätska från andra djur. Den mest välkända arten är blodigel (Hirudo medicinalis). Det vetenskapliga namnet Hirudinea kommer ifrån latinets hirudo som betyder blodigel.
https://www.youtube.com/watch?v=O67hs9-vkm4