Innehållsförteckning
Är infraljud farligt?
Det lågfrekventa ljudet är inte skadligt för människor i de nivåer Folkhälsomyndighetens riktlinjer anger. Infraljud brukar definieras som ljud mellan frekvenserna 1 och 20 hertz, vilket är icke hörbart varken nära vindkraftverken eller vid bostäder kring vindkraftsparken.
Hur påverkar infraljud oss människor?
Man har även funnit en ökad frekvens av yrsel, tinnitus, ljudöverkänslighet, huvudvärk, ökad aktivering av autonoma nervsystemet med mera [3, 4].
Hur kan vi skadas av infraljud?
Som exempel på vävnader som mekaniskt lätt påverkas av infraljudets tryck- variationer kan nämnas lungor, bihålor, gasfyllda tarmar eller magsäck samt mellanörat. Ljudtrycksnivåerna för infraljud i skogsmaskiner överskrider sällan nivåerna för perception via känsel.
Är vindkraftverk farliga?
Vanliga risker vid arbete med vindkraftverk är fall från höjd, extrema påfrestningar på kroppen vid klättring i stegar, elolyckor, brand och dåliga arbetsställningar i trånga utrymmen, främst vid arbete i maskinhuset (nacellen).
När använder man infraljud?
Ljudvågor med frekvenser under 20 hertz kallas infraljud. Vissa djur, som valar och elefanter, använder infraljud för att kommunicera över enorma avstånd – ibland hundratals kilometer. Infraljud kan också användas för att upptäcka jordbävningar och vulkanutbrott.
Hur mäts infraljud?
Mätning av lågfrekventljud Mätning av infraljud kräver speciell mätutrustning, bland annat speciella mikrofoner. Det gäller också för den delen ultraljud.
Vad är problemet med vindkraft?
Ett problem med vindkraft jämfört med många andra energislag är att det inte går att spara vind. När det blåser kan stora mängder energi utvinnas, men när det är stiltje produceras ingen el alls. Kalla vinterdagar behövs mycket el, men då står vindkraften ofta stilla eftersom det sällan blåser sådana dagar.
Vad har man infraljud till?
Infraljud kan alstras av naturliga källor som strömmande luftmassor, strömmande vatten, åska och norrsken, men även av kraftverk, maskiner med mera. Infraljud genereras också av till exempel explosioner, raketstarter och överljudsflygplan.