Rekommendationer

Ar jag morgon eller kvallsmanniska?

Är jag morgon eller kvällsmänniska?

Ofta har vi någon slags uppfattning om huruvida vi är mer morgon- eller kvällsmänniskor. Man kan fastställa sin egen kronotyp genom att exempelvis fundera över när på dygnet man helst tränar hårt eller utför krävande tankearbete. Kvällsmänniskor gör sådant betydligt senare än morgonmänniskor.

Vad säger forskningen kring begreppen kvälls och Morgonmänniska?

Läs också: Forskare: Gå från kvälls- till morgonmänniska Det är de så kallade sömnspindlarna, små utbrott av aktivitet i hjärnan som inträffar när vi sover, som står i centrum för mätningarna. Enligt forskningsresultaten har de som är morgonpigga färre sömnspindlar än de som är pigga på kvällen.

Hur många är Morgonmänniskor?

– Man brukar räkna med att ungefär 25 procent av befolkningen är morgonmänniskor, lika många är kvällsmänniskor, och 50 procent är neutrala, säger Jan Hedner som är professor i sömnfysiologi vid Göteborgs universitet.

Vad är en kvällsmänniska?

Morgonmänniskor har ett biologiskt dygn på mindre än 24 timmar medan det för kvällsmänniskor ligger på 25 timmar eller mer. Vissa lyckligt lottade ligger runt 24 timmar, men det vanligaste är att vara mer eller mindre utpräglad kvällsmänniska. Ljus väcker hjärnan, även artificiellt sådant.

Är du morgonpigg?

– Huruvida man är morgonpigg eller kvällspigg anses ofta vara en subjektiv upplevelse, och man tillskrivs olika egenskaper. Nu har vi kunnat koppla de subjektiva upplevelserna till fysiska egenskaper, säger professor Anu-Katriina Pesonen till tidningen Hufvudstadsbladet.

Varför är vissa kvällsmänniskor och andra Morgonmänniskor?

– Dygnsrytmkärnan i hjärnan inte inställd på samma sätt hos alla. Ungefär en fjärdedel av oss är morgonmänniskor, dit hör tyvärr inte jag, säger Hansen i programmet. Cirka en fjärdedel av oss är däremot kvällsmänniskor, och resten hamnar någonstans däremellan.

Share this post