Innehållsförteckning
Är mårddjur?
De flesta mårddjur är små eller relativt små och mycket långsträckta med korta ben och korta, runda öron. Tre arter i Sverige är tydligt större: järv Gulo gulo , grävling Meles meles och utter Lutra lutra . De två förstnämnda är dessutom ganska kompakta och har inte påtagligt långsträckt kropp.
Var i Sverige finns vesslor?
I Sverige förekommer den över hela landet förutom på Gotland. Den är mindre talrik än hermelinen. I Finland har den observerats i hela landet, tätast dock i den södra halvan.
Mårddjur (Mustelidae) är en familj av jämförelsevis små rovdjur med en ofta lite krökt rygg vilken ger dem en ”rullande” gång. Nästan alla mårddjur har en ljusgul fläck i pälsen, den så kallade ”mårdfläcken”, vilken oftast sitter på magen, och många har stinkkörtlar vid analöppningen.
Vad äter en mård?
Små däggdjur som ekorrar, harar, fåglar, insekter och bär är viktiga inslag i födan. Under vintern äter mården också på kadaver av hjortdjur samt ägg (från skogs- och sjöfågel), som den hamstrat under sommaren.
Är ju illrar korsord?
Synonymer till iller
- kåt,
- het på gröten,
- het,
- vara mycket ivrig,
- frett,
- mårddjur.
Hur ser vesslan ut?
Vesslan har en rödbrun päls och är vit på undersidan och magen. Men i vissa nordligare trakter, i Sverige och Norge så skaffar de en vinterdräkt som är helt vit. Det är för att den ska kunna gömma sig lättare i snön. Vinterpälsen är lite längre och tjockare än sommarpälsen så att de inte fryser.
Finns mård i Skåne?
En för Sverige ny däggdjursart har upptäckts i Skåne. En mård som sköts i våras har visat sig vara en stenmård. Troligen har den kommit från Danmark. Tidningen Svensk Jakt berättar att en jägare kontaktade Svenska Jägareförbundet efter att ha skjutit en mård som tagit sig in i ett hönshus.