Rekommendationer

Ar ordforande en styrelseledamot?

Är ordförande en styrelseledamot?

Styrelsen väljer styrelseordförande, om annat inte är bestämt i bolagsordningen eller har beslutats på bolagsstämman. Det är en av styrelseledamöterna som ska väljas till styrelseordförande. Styrelseordföranden ska leda styrelsens arbete och bevaka att styrelsen sköter sina uppgifter.

Har styrelseordförande utslagsröst?

I ett aktiebolag har ordförande i regel ett stort ansvar och makt just på grund av sin utslagsröst. Eftersom ekonomistyrning och kontroll av styrningen ligger på styrelsens bord är det möjligt för ordförande att ta beslut i exempelvis fråga om banklån och andra avtal med hänsyn till bolagets art ”bransch” och storlek.

Vilka beslut tar styrelsen?

Exempelvis är det styrelsen som fattar beslut om medlemskap. Stämman kan inte rösta om en person ska få lov att bli medlem i föreningen eller inte. Styrelsen fattar även beslut om förverkande av bostadsrätt. Vidare är det styrelsen som beslutar om årsavgiften.

När har ordförande utslagsröst?

Styrelsebeslut. Styrelsebeslut fattas vanligtvis med enkel majoritet, dvs mer än hälften av de närvarande ska rösta för förslaget. Ordförande har utslagsröst vid lika röstetal.

När är styrelsen beslutför enligt lagen?

Styrelsens beslutförhet Enligt ABL 8 kap. 18 § och FL 6 kap. 9 § är styrelsen beslutför, om mer än hälften av hela antalet styrelseledamöter eller det högre antal som anges i bolagsordning respektive stadgar är närvarande.

Hur länge är styrelseledamöternas mandattid?

Som huvudregel är styrelseledamöternas mandattid ett år. Det kan införas i bolagsordningen att uppdraget som styrelseledamot ska gälla för en längre tid än ett år, dock som längst fyra år.

Kan styrelsen utse särskilda firmatecknare i aktiebolag?

Firmateckning i aktiebolag. Om det inte finns begränsningar i bolagsordningen kan styrelsen utse särskilda firmatecknare. Det är enskilda personer som, utöver styrelsen, företräder aktiebolaget och skriver under exempelvis avtal. Anmäl både de som ska vara särskilda firmatecknare och firmateckningen till Bolagsverket.

Vad är en VD i ett aktiebolag?

En vd är den person som sköter den löpande förvaltningen i ett aktiebolag. Vd har ett särskilt ansvar för vissa frågor och kan besluta i rutinärenden och det som kallas för den löpande förvaltningen. Vad som räknas dit beror på företagets storlek och verksamhet. Privata aktiebolag behöver inte ha en vd.

Enligt ABL 8:17 § ska en av ledamöterna i en styrelse som har mer än en ledamot vara ordförande. Styrelseordförande har ett övergripande ansvar för styrelsearbetet och har till uppgift att bland annat: Organisera och leda styrelsens arbete.

Måste man ha en VD i ett aktiebolag?

I publika aktiebolag måste det nämligen finnas en VD medan det i privata är frivilligt. En VD kan utses oberoende av hur många styrelseledamöter som finns i bolaget, detta innebär att en styrelse och VD kan vara samma person, men i så fall måste det finnas en suppleant.

Vad har en VD för ansvar i ett aktiebolag?

I vd:s ansvar ligger att genomföra och rapportera de delegerade frågeställningar som styrelsen givit. Enligt aktiebolagslagen har vd:n ansvaret för den dagliga förvaltningen av bolagets angelägenheter. I övrigt är det styrelsen som avgör vilken beslutanderätt som ligger under vd:s ansvar.

Share this post