Rekommendationer

Far vem som helst bo i min bostadsratt?

Får vem som helst bo i min bostadsrätt?

Om din avsikt är att någon annan ska bo i lägenheten, har du alltså ett ansvar att se till att det inte drabbar föreningen dess medlemmar menligt. Om din avsikt med lägenheten är att upplåta den i andra hand, behöver du samtycke från föreningens styrelse (7 kap. 10 § BRL).

Vilken möjlighet har bostadsrättsföreningen att neka någon att flytta in?

En styrelse kan neka medlemskap om den nya medlemmen tidigare tvingats att flytta på grund av obetalda hyror eller månadsavgifter, eller på grund av störningar. Men det krävs också undersökningar för att få reda på sådana uppgifter.

Får någon annan bo i min lägenhet?

Avgörande för om en annan person får bo i ens lägenhet är om denne är inneboende eller hyr lägenheten i andrahand. Vad gäller hyresrätter får hyresgästen enligt jordabalken 12 kap. 39 § inte utan hyresvärdens samtycke hyra ut lägenheten i andra hand till någon för självständigt brukande.

Måste jag vara skriven i min bostadsrätt?

Invånarna ska vara skrivna där de faktiskt bor. Precis som du säger är det möjligt att äga en bostadsrätt genom arv utan att någon är skriven på den. Samma sak gäller för personer med fritidshus, en person med ett fritidshus kan äga det och samtidigt vara skriven på en annan adress där denne faktiskt bor.

Måste en bostadsrättsförening ha en revisor?

En bostadsrättsförening måste ha minst en revisor. Revisorn väljs av föreningsstämman om inte något annat är bestämt i stadgarna. I de flesta fall behöver revisorn inte anmälas till Bolagsverket.

Kan föreningen neka medlemskap?

Det är bara undantagsvis som en förening kan neka medlemskap. Principen om ”öppenhet” gäller generellt för bostadsrättsföreningar. Det finns dock föreningar med särskilda så kallade insållningsklausuler i sina stadgar och då gäller givetvis dessa och medlemskretsen kan då kraftigt begränsas.

När kan föreningen neka medlemskap?

Nekad medlemskap för en privatperson får endast ske om personen inte uppfyller krav som uppställs enligt föreningens stadgar (s.k. insållningsklausuler). Vanliga villkor som uppställs är t. ex. vid seniorboende en viss åldersgräns, eller att bostaden ska användas som permanentboende och inte som fritidsboende.

Vad gäller bostadsrätter får bostadsrättshavaren upplåta sin lägenhet i andra hand till någon annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt samtycke. Det framgår av bostadsrättslagen 7 kap. 10 §. Däremot krävs inte styrelsens samtycke för att ha en inneboende.

Share this post