Rekommendationer

Finns det nagon medicin mot inkontinens?

Finns det någon medicin mot inkontinens?

Tillgängliga antikolinerga läkemedel på den svenska marknaden är tolterodin, solifenacin, oxybutynin, darifenacin och fesoterodin. De antikolinerga substanserna som används vid behandling av överaktiv blåsa har i många fall blygsamma effekter på trängningar och trängningsinkontinens.

Vad är ansträngningsinkontinens?

Ansträngningsinkontinens innebär att du har svårt att hålla tätt när trycket i magen och urinblåsan blir för högt. Det kan till exempel vara att det rinner ut lite urin när du hostar, nyser eller hoppar. Det kan läcka små skvättar av urin utan att du känner att du behöver kissa.

Vad är trängningsinkontinens?

Trängningsinkontinens innebär att du plötsligt känner dig kissnödig och har svårt att hålla dig. Det är vanligt att du behöver kissa ofta. Den här typen av inkontinens är vanligare hos dig som är kvinna. Blandinkontinens. Det är vanligt att ha en blandning av trängningsinkontinens och ansträngningsinkontinens.

Kan du köpa inkontinensskydd på apotek?

Det finns inkontinensskydd att köpa på apotek. Du kan själv köpa vissa uppsamlande inkontinensskydd på ett apotek. Det finns också ett hjälpmedel som är ett stöd av medicinskt silikon som kan hjälpa. Kontinensstödet förs in i slidan för att trycka urinröret framåt och uppåt och på så sätt hjälpa dig med urinläckagen.

https://www.youtube.com/watch?v=r35X44ZYvmM

Hur blir jag av med inkontinens?

Vad kan jag göra själv?

  1. Bäckenbottenträning är bra för alla.
  2. Ha inte bråttom på toaletten.
  3. Drick lagom mycket.
  4. Förstoppning kan förvärra besvären.
  5. Tampong kan hjälpa.
  6. Inkontinensskydd och hjälpmedel.
  7. Bra att sluta röka.
  8. Efterdropp – så får du ut de sista dropparna.

Vad är den manliga formen av inkontinens?

Den manliga formen av inkontinens är i huvudsak trängningsinkontinens som oftast beror på förstorad prostata. Inkontinens är idag ett underbehandlat problem. Undersökningar visar att endast var fjärde söker hjälp för behandling och att cirka 10-20 procent som söker behandling idag får läkemedel.

Share this post