Rekommendationer

Finns inga pengar till begravning?

Finns inga pengar till begravning?

Om den avlidnes tillgångar inte täcker begravningskostnaderna så kan du ansöka om ekonomiskt bistånd hos socialkontoret i kommunen. Kommunen kan ge bidrag till en enkel men värdig begravning och dödsannons.

Hur lång tid tar det innan bouppteckning är klar?

Bouppteckningen måste förrättas inom tre månader från dödsfallet. Sedan ska den lämnas in till Skatteverket inom en månad efter förrättningsdatumet. Handläggningstiden hos Skatteverket kan vara allt från 1 vecka till flera månader.

Vad händer om pengarna inte räcker till?

Många företag tar även ut en påminnelseavgift. Om du inte betalar efter påminnelsen kan du få ett inkassokrav. Företag har rätt att ta ut en kostnad även för inkassokravet. Om du inte betalar inkassokravet kan den du är skyldig pengar kontakta Kronofogden för att ansöka om ett betalningsföreläggande.

Vad betyder Förrättningsdag?

Förrättningsdag. Det är dagen då bouppteckningen skrivs under, det vill säga förrättas. Förrättningen ska ske inom tre månader från dödsdagen. Bouppgivaren och minst en av förrättningsmännen måste vara närvarande.

Vad är en värdig begravning?

Den avlidne ska få en värdig, om än enkel, begravning, dödsannons och gravsten. Ofta rör dig sig om upp till ett halvt basbelopp – 2019 är det 23 250 kronor men det varierar beroende på kommun. Begravningsbyrån vet vilka beloppsgränser som gäller och kan hjälpa till att utforma en begravning efter dessa.

Hur vet man att bouppteckningen är klar?

Det visar när en person avled och vilka efterlevande som finns. Du kan beställa dödsfallsintyget hos Skatteverket. När bouppteckningen så småningom är klar och registrerad hos Skatteverket fungerar den som en legitimationshandling för dödsboet.

Vad är Förrättningsmöte?

På förrättningsmötet går dödsbodelägarna och efterarvingarna tillsammans med förrättningsmännen igenom dödsboets tillgångar och skulder. När ni gör bouppteckningen hos oss kallar vi till ett telefon- eller videomöte.

Kan barnbarn vara Förrättningsmän?

När en person avlider är det i första hand dennes barn (bröstarvingar) som får ärva. Om en bröstarvinge är avliden träder bröstarvingens barn i dennes ställe (ärvdabalken 2 kap. 1 §). Av detta följer att arvlåtarens barnbarn är att räkna som efterarvingar och därmed inte kan utses till förrättningsmän.

Share this post