Innehållsförteckning
Finns stormhatt i Sverige?
Stormhatt är ett släkte av fleråriga trädgårdsväxter med ungefär 300 arter. Två av dessa förekommer naturligt i Sverige, medan många andra är vanliga att ha som perenner i trädgården. Stormhatten är namngiven efter blommans hatt- eller hjälmliknande form.
Var trivs stormhatt?
Stormhatten trivs i halvskugga i näringsrik, fuktighetshållande jord. Det är en lättskött flerårig växt. Stormhatt kan lätt få mjöldagg, särskilt vid torka. Detta kan motverkas genom att vattna så att jorden håller en jämn fuktighet.
Vad är giftigt på stormhatt?
Vad är giftigt? Hela stormhatten är giftig, särskilt löv, rötter och frön, men även stjälkar och blommor.
Är stormhatt giftigt?
Hela stormhatten är giftig, särskilt löv, rötter och frön, men även stjälkar och blommor.
Hur giftig är nordisk stormhatt?
Nordisk stormhatt är mycket giftig särskilt frön och roten som innehåller akonitin. Dödsfall och seriösa förgiftningar har förekommit inom förväxlingar av ätbara örter och vid medicinskt bruk.
Den är sällsynt förvildad i södra Sverige och återfinns då på fuktig, näringsrik mark, exempelvis bäckraviner, lövskogssluttningar och vägrenar. Sporadiska fynd finns även i Norge och södra Finland. Den inhemska arten nordisk stormhatt, Aconitum lycoctonum, är betydligt vanligare i naturen.
När blommar stormhatt?
Nordisk stormhatt, Aconitum lycoctonum Nordisk stormhatt blommar i juli och augusti. Den är ganska vanlig i fjälltrakterna och finns sällsynt nedanför fjällen. Den trivs på fuktig och näringsrik mark, gärna i så kallade högörtängar men också i fjällbjörkskogen.
Är stormhatt perenn?
Stormhatten är en ståtlig gammaldags perenn. Namnet kommer av blommans form som liknar en hatt eller hjälm. Det är en av de äldsta perenner som växer i våra trädgårdar. Stormhatten är en mycket giftig växt om man äter den.
Hur sköter man stormhatt?