Innehållsförteckning
Har barnmorskor tystnadsplikt?
Du ska känna dig trygg och våga prata öppet om de besvär eller symtom du har. Därför har alla som arbetar inom hälso- och sjukvården tystnadsplikt. Tystnadsplikt betyder att ingen inom vården får lämna ut uppgifter om dig om inte någon annan lag tillåter det.
Hur anmäler man till patientnämnden?
För att få kontakt med patientnämnden kan du fråga vårdpersonalen där du har fått vård. Det ska också finnas information på regionens webbplats. Du kan ringa eller skriva till patientnämnden. Patientnämnderna tar emot klagomål på hälsovård och sjukvård som drivs av regioner, eller som har avtal med regionen.
Vilka lagar kan reglera tystnadsplikten?
Sekretessen regleras av offentlighets- och sekretesslagen för dem som arbetar inom staten, landstingen och kommunerna medan de som arbetar hos en privat vårdgivare ska följa reglerna om tystnadsplikt i patientsäkerhetslagen.
Kan man få ersättning för felbehandling i vården?
Vem kan få ersättning? Patientskadelagen ger patienter rätt till ersättning för skador som skett i samband med undersökning, vård eller behandling inom vården eller tandvården i Sverige. Om en vårdskada uppstått är vårdgivaren skyldig att informera dig om möjligheten att få ersättning.
Har brandmän tystnadsplikt?
Räddningspersonalen omfattas helt enkelt inte av sekretesslagen och formellt kan inte räddningspersonalen, på lagliga grunder, åläggas tystnadsplikt. Tystnadsplikten kan inte heller avtalas fram.
Har tandläkaren tystnadsplikt?
Generellt innebär tystnadsplikten inom tandvården, oavsett huvudman, att uppgifter om patientens hälsa eller personliga förhållanden inte får lämnas ut till någon annan än de som direkt vårdar patienten, om det inte är helt klart att uppgiften kan röjas utan att patienten eller någon närstående lider men eller om …
Vad är grundprincipen för sekretess inom vård och omsorg?
Sekretessen innebär att man inte får berätta något om en patient för någon annan än den som deltar i just denna patients vård. Man får alltså inte diskutera en patients uppgifter med en kollega som inte deltar i patientens vård eller behandling, även om han eller hon i sin tur också har tystnadsplikt.
Hur mycket kan man få i ersättning från Löf?
I cirka 43 % av de ärenden som beslutades under 2021 erhöll patienten ersättning. Under 2021 betalades drygt 601 miljoner kronor ut i ersättning till patienter och efterlevande i hela landet.