Har du som arbetstagare några förpliktelser enligt AML?
Arbetstagaren ska medverka i arbetsmiljöarbetet och delta i genomförandet av de åtgärder som behövs för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Han ska följa givna föreskrifter samt använda de skyddsanordningar och iaktta den försiktighet i övrigt som behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall.
På vilket sätt ska arbetsgivaren och arbetstagarna hantera arbetsmiljöfrågor?
Arbetstagaren har inget formellt ansvar, men deltar i arbetsmiljöarbetet genom att till exempel rapportera risker, tillbud, sjukdom och olycksfall, föreslå åtgärder och lämna synpunkter på det som genomförts. Arbetsgivaren och de anställda ska samarbeta för att skapa en god arbetsmiljö.
Vilka hälsorisker finns det som är relaterade till arbete?
Det finns mycket som påverkar vår hälsa och säkerhet på jobbet. Buller, stress, kemiska risker och ergonomi är några viktiga faktorer som det finns regler om som arbetsgivaren måste följa.
När ändringar i verksamheten planeras skall arbetsgivaren bedöma om ändringarna medför risker för ohälsa eller olycksfall som kan behöva åtgärdas?
När ändringar i verksamheten planeras, skall arbetsgivaren bedöma om ändringarna medför risker för ohälsa eller olycksfall som kan behöva åtgärdas. Riskbedömningen skall dokumenteras skriftligt. I riskbedömningen skall anges vilka risker som finns och om de är allvarliga eller inte.
Vad ska tas upp i skyddskommitté enligt AML?
Exempel på frågor som skyddskommittén kan ta upp är företagshälsovård, användning av farliga ämnen, arbetsmiljöutbildning och rehabilitering. Gruppen ska också vara med och diskutera eventuella förändringar av lokaler, arbetsmetoder och organisation.
Vilket ansvar har arbetsgivaren då det gäller arbetsmiljöfrågor?
Arbetsgivaren är alltid skyldig att se till att arbetet kan utföras utan risk för ohälsa eller olycksfall. Personalen ska inte bara veta vilka risker som kan finnas utan också kunna undvika riskerna. Arbetsgivaren har alltid ansvaret men kan fördela uppgifter i arbetsmiljöarbetet.
Vad den fysiska och psykiska arbetsmiljön har för betydelse för individers hälsa och säkerhet?
En god arbetsmiljö är en förutsättning för ett friskt företag. Arbetsmiljölagen slår fast att arbetsgivaren ska förebygga ohälsa och olycksfall och skapa en god arbetsmiljö för sina medarbetare. Arbetsförhållandena ska anpassas till människors olika fysiska och psykiska förutsättningar, inte tvärtom.
Vilka ska medverka i det systematiska arbetsmiljöarbetet enligt AFS 2001 1?
Vilka åtgärder som arbetsgivaren ska vidta framgår av andra före- skrifter från Arbetsmiljöverket, nämligen de som gäller fysiska, psykolo- giska och sociala faktorer i arbetsmiljön. Arbetstagare och skyddsombud ska ges möjlighet att medverka i det systematis- ka arbetsmiljöarbetet.
När krävs dokumentation av det systematiska arbetsmiljöarbetet enligt AFS 2001 1?
Riskbedömning inför förändringar i verksamheten Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete, AFS 2001:1, reglerar detta genom 8 §. ”När ändringar i verksamheten planeras, skall arbetsgivaren bedöma om ändringarna medför risker för ohälsa eller olycksfall som kan behöva åtgärdas.”