Innehållsförteckning
Har man rätt att gå ner i arbetstid Lärarförbundet?
Du har rätt att vara ledig Du har också rätt till förkortad arbetstid , det vill säga arbeta deltid, på upp till 25 procent fram tills barnet är åtta år, eller går ut första klass, utan att du tar ut föräldrapenning. Du har också rätt att vara ledig när du tar ut föräldrapenning. Läs mer hos Försäkringskassan.
När kan man gå i delpension?
Delpensionen kan beviljas som tidigast från 61 år och som längst till 65 år. Som högst kan delpensionen uppgå till 50 procent av arbetstiden vilket ger 80 procent av lönen före pensioneringen.
Hur ansöker man om delpension?
Delpension kan tas ut tidigast fr. o.m. den månad en medarbetare fyller 61 år och längst t.o.m. månaden före den månad medarbetaren fyller 65 år. Medarbetaren ska ha haft kollektivavtalsreglerad pensionsrätt, inte nödvändigtvis statlig, i minst 120 månader. Ledigheten ska inte användas för annat förvärvsarbete.
Varför väljer man att gå i pension?
Om man väljer att gå i pension tidigare gäller det att ha tänkt igenom det ordentligt. Här är fyra nackdelar med tidig pension enligt Dan Adolphson Björck på AMF: 1 Lägre inkomst – Att gå i pension vid 61 år innebär att månadsinkomsten minskar med ungefär en fjärdedel jämfört men om man hade fortsatt arbeta till 65 år.
Vad är lägsta ålder för uttag av pension?
Lägsta ålder för uttag är 55 år. Det går att ta ut delar av pensionen och fortsätta att jobba, men då krävs att du minskar din arbetstid i motsvarande grad. Anställningsår före 1966: Tidigare fanns en förmånsbestämd pension, STP-pension som nu betalas ut i form av livränta.
Vad är lägsta ålder för uttag av allmän pension?
Lägsta ålder för uttag av allmän pension höjs från 63 till 64 år. Det innebär att om du är född 1963 och senare kommer du att börja kunna ta ut din allmänna pension från 64 års ålder.