Rekommendationer

Har vi hyresreglering i Sverige?

Har vi hyresreglering i Sverige?

Sverige har haft någon form av hyresreglering sedan 1942. Denna rapport sammanfattar nio negativa konsekvenser av detta. Hyresregleringen har orsakat bostadsbrist och köer. I dag bor 93 procent av alla svenskar i kommuner med bostadsbrist.

Hur fungerar bruksvärdessystemet?

Bruksvärdessystemet innebär att hyran baseras på lägenhetens standard, kvalitet och service. Du ska helt enkelt betala rätt hyra för din lägenhet. Lika viktigt är att hyran inte skjuter i höjden. Ett av våra mål är att hyrorna ska stå i rimlig proportion till hushållens inkomster.

Hur fungerar hyressättningen i Sverige?

I Sverige bestäms nästan alla bostadshyror genom årliga förhandlingar mellan hyresvärden och Hyresgästföreningen. Däremellan arbetar de lokala parterna för en systematisk hyressättning, för att den på bästa sätt ska spegla hyresgästernas värderingar.

Vilka länder har hyresreglering?

Irland, Italien, Belgien, Finland och Luxemburg utgör en disparat grupp, men i samtliga dessa länder återfinns omfattande sektorer för självägda bostäder samt relativt små sektorer för samhällsägda hyresbostäder.

När infördes hyresreglering?

Reformen medförde också att den hyresreglering som funnits sedan 1942 ersattes med ett bruksvärdessystem. Detta innebar att hyrorna i allmännyttans lägenheter skulle ligga till grund för hyressättningen. Formellt avvecklades inte hyresregleringen helt förrän 1978.

Vad baseras hyressättningen på i Sverige?

Hyressättningen inom detta system baseras på ett antal bruksvärdesfaktorer, som exempelvis fastighetens och lägenhetens standard, utrustning i lägenheter och gemensamma utrymmen som tvättstugor, trapphus och gårdar. Även läge, så som tillgång till kollektivtrafik och avstånd till centrum, är en bruksvärdesfaktor.

Varför finns hyresreglering?

Dagens hyresreglering är konstruerad på ett sådant sätt att hyrorna hålls på väsentligt lägre nivåer, framförallt för äldre lägenheter i attraktiva storstadsområden, jämfört med om hyressättningen varit fri. Detta är tydligt i en jämförelse av förstahandshyror med andrahandshyror, där friare prissättning råder.

Hur fungerar det med Ägarlägenhet?

År 2009 infördes en ny boendeform i Sverige – ägarlägenheter. Det innebär att det är möjligt att äga sin egen lägenhet i ett flerbostadshus. Ägarlägenhet innebär ett ökat självbestämmande eftersom du själv äger lägenheten och söker lagfart enligt samma regler som för andra typer av fastigheter.

Share this post