Hur använder man verkningsgrad?
Verkningsgrad är skillnaden mellan energimängden i bränslet som används och mängden energi man får ut – i form av el och fjärrvärme i det här fallet. Ett kraftvärmeverk har en verkningsgrad på mellan 90 och 93 procent. Ännu effektivare blir det när energin i rökgaserna tas tillvara genom rökgaskondensering.
Vilket bränsle har störst verkningsgrad?
Naturgas – ett bränsle med hög verkningsgrad Naturgas är den största energigasen i Sverige. Hälften av naturgasen används inom industrin. Den är också viktig vid produktion av el och fjärrvärme. Många hushåll använder gasen för uppvärmning och matlagning och den används även som fordonsbränsle.
Hur man beräknar verkningsgrad?
Man beräknar verkningsgraden som kvoten mellan den effekt man får ut som nyttigt arbete och den effekt man matar in, dvs Put / PIn.
Vad är en dieselmotor?
En dieselmotor är en förbränningsmotor konstruerad med principen för en kolvmotor, där bränslet tillsätts först i kompressionsfasens slutskede, till skillnad från exempelvis ottomotorn (bensinmotorn). Motortypen uppfanns av och är uppkallad efter tysken Rudolf Diesel.
Vad är centralt i dieselmotorn?
Centralt i dieselmotorn är insprutningssystemet. Det reglerar motorns effekt och har stor påverkan på verkningsgrad och avgasemissioner. Under hela dieselmotorns historia har man strävat efter högre och högre insprutningstryck. I början var det knappt 100 bar och numera är det 2000–2500 bar som gäller.
Vad är skillnaden mellan diesel och bensin?
Flampunkten för diesel ligger på >60 grader C. Jämfört med bensinens < -30 grader C, vilket innebär att diesel är ett säkrare bränsle ur brandsynpunkt. Dieselmotorer är kraftigare byggda än bensinmotorer vilket ger dieselmotorn en längre livslängd.
Hur ökar kompressionstakten i dieselmotorn?
Under kompressionstakten ökar luftens temperatur i en dieselmotor så mycket att bränslet självantänder när det under högt tryck sprutas in i kompressionstaktens slutskede. Under detta skede vänder kolven och kraft leds ner till vevaxeln via vevstaken genom den tryckstegring som uppstår då förbränningsgaserna expanderar.