Rekommendationer

Hur arbetar man med likabehandling?

Hur arbetar man med likabehandling?

Likabehandlingsplanen syftar till att främja barns och elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder och att förebygga och förhindra trakasserier och annan kränkande behandling.

Hur jobbar man med likabehandling i förskolan?

Exempel på det främjande arbetet är att pojkar och flickor ges lika stort inflytande och utrymme i verksamheten. Det förebyggande arbetet syftar till att avvärja risker för diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling. Exempel på förebyggande arbete är att leka rollekar och träna empati med barn i förskolan.

Vad ska finnas i en likabehandlingsplan?

Likabehandlingsplanen ska utvärderas och omarbetas årligen. Den ska innehålla förskolans/skolans främjande arbete, förebyggande arbete och åtgärdande arbete. Likabehandlingsplanen ska vara känd både för personal, elever och vårdnadshavare. Den ska finnas tillgänglig och vara skriven på ett språk som är lätt att förstå.

Hur skriver man en likabehandlingsplan?

I likabehandlingsplanen ska de åtgärder som planeras beskrivas konkret. Planen skall fungera som ett stöd för personal och rektor när elever och personal blir utsatta för kränkande behandling. Likabehandlingsplanen ska revideras varje år av rektor, skolpersonal, elever och vårdnadshavare.

Hur ser en likabehandlingsplan ut?

I lagen finns sju diskrimineringsgrunder: Kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder. Trakasserier Trakasserier är ett agerande som kränker elevens värdighet utifrån diskrimineringsgrunderna.

Hur kan man arbeta med lika behandling i pedagogisk verksamhet ge exempel?

Likabehandlingsplanen har uppkommit för att ingen ska behöva känna sig diskriminerad eller kränkt på förskolan/skolan. Alla har samma rättigheter och värde oavsett kön, kultur, bakgrund, sexuell läggning, religion eller funktionshinder.

Share this post