Innehållsförteckning
Hur begär man löneförhöjning?
Löneförhöjning – så fixar du den
- Högre lön eller ett erkännande – vad vill du ha egentligen?
- Ta reda på vad andra tjänar.
- Ta reda på den ”ekonomiska hälsan” hos din arbetsgivare.
- Varför ska du få löneförhöjning?
- Tänk ut en summa.
- Bestäm innan vad du ska göra om du inte får löneförhöjningen du vill ha.
- Boka ett möte.
Har man rätt till årlig löneökning?
Alla anställda har rätt till en årlig lönerevision. Även om din medarbetare idag har en högre lön än vad miniminivån i kollektivavtalet säger så är du skyldig att höja lönen.
Hur ser du på din löneutveckling?
Genom din prestation När du gör ett bra jobb ska märkas på din löneutveckling. För att det ska fungera behöver du och din chef ha en kontinuerlig dialog för att stämma av hur chefen ser på det du gjort på jobbet, i relation till målen för er verksamhet.
Hur frågar man om mer lön?
Berätta för din arbetsgivare vad du gjort och vad resultaten blivit. Fokusera på vad du vill och förbered argument. Var beredd på att din chef kan säga nej, eller komma med andra förslag, som en mindre höjning men en bättre titel, eller någon typ av bonus, och fundera innan på vad du tycker om det.
Hur hög bör en löneökning vara?
I vissa centrala löneavtal finns inget bestämt löneutrymme, utan de lämnas till de lokala parterna att bestämma. Det innebär att Unionens lokala klubb och din arbetsgivare får förhandla fram löneutrymmet. Storleken på löneutrymmet säger inget om hur stor just din löneökning ska vara.
Hur säger man till sin chef att man vill ha högre lön?
Visa konkreta exempel Ge konkreta exempel som visar varför du är värd en högre lön istället för att bara säga saker som ”du vet att jag är ambitiös”, ”du vet att jag arbetar bra” och ”du vet att jag är duktig”. Använd dig av de argument du kom fram till efter att ha läst det vi skrev om ovan.
Kan man få löneökning när som helst?
Du kan ha rätt till löneökning När och hur mycket din lön ska justeras framgår i ditt kollektivavtal. I de flesta avtal revideras lönen en gång per år. Om din arbetsgivare inte är bunden till något kollektivavtal måste du själv komma överens med arbetsgivaren om när lönen ska revideras.
Har alla rätt till lönerevision?
Har jag rätt till en årlig lönerevision? Det finns i Sverige idag ingen lag om rätt till lönerevision. Rätten till en årlig lönerevision kommer av reglering i kollektivavtal. Där kan tidpunkten och processen för lönerevisionen variera beroende på avtal och sektor.
När får man vara med i lönerevisionen?
Oftast inte, eftersom du som nyanställd oftast anställs på årets lönenivå direkt. Men det går att förhandla om. Och du har rätt att veta redan när ni förhandlar om lön om du kommer ingå i kommande lönerevision eller inte.