Innehållsförteckning
Hur bestäms påföljd?
När man utrett vilken straffskala som är tillämplig för det aktuella brottet ska man göra en bedömning av straffvärdet, dvs var den aktuella gärningen ska placeras på straffskalan. Man ser till gärningens beskaffenhet och klandervärdhet och man ska vidare beakta både förmildrande och försvårande omständigheter (29 kap.
Vilka olika påföljder ansvarar Kriminalvården för?
Utöver påföljderna fängelse, villkorlig dom och böter finns i Sverige två frivårdspåföljder: skyddstillsyn och villkorlig dom med samhällstjänst. Skyddstillsyn infördes redan i 1965 års brottsbalk.
Vilka olika sorters påföljder straff finns det i Sverige?
De påföljder man kan dömas till är: böter, villkorlig dom, skyddstillsyn, fängelse, vård, samhällstjänst. Olika straff kan kombineras.
Vad är det som avgör straffets längd?
Hur långt straffet blir beror på hur allvarligt brottet är. Vanligtvis börjar man avtjäna sitt fängelsestraff inom tre månader från det att domen inte längre kan överklagas. Det normala är att man släpps när man har avtjänat två tredjedelar av sitt straff, så kallad villkorlig frigivning.
Vilken myndighet ansvarar för verkställigheten av denna påföljd?
Enligt lagen ska Kriminalvården pröva om en utländsk dom ska erkännas och verkställas i Sverige eller om en svensk dom ska skickas till en annan medlemsstat för att verkställas i den staten. De svenska påföljder som kan överföras är fängelse, överlämnande till rättspsykiatrisk vård och sluten ungdomsvård.
Vad är en påföljd?
En gemensam benämning på olika straff som böter, villkorlig dom, skyddstillsyn, fängelse och överlämnande till särskild vård.
Hur ser Sveriges straffsystem ut?
I Sverige blir man straffmyndig (man kan dömas till ett straff) vid 15 års ålder. Är man under 15 år så är det de sociala myndigheterna som kopplas in. Den som åtalats och dömts för ett brott får en brottspåföljd (straff) som är anpassad efter hur grov gärningen (den brottsliga handlingen) var.
Vad finns det för olika typer av brott?
Det finns många olika typer av brott
- Egendomsbrott.
- Våldsbrott.
- Narkotikabrott.
- Trafikbrott.
- Organiserad brottslighet.
- Hatbrott.
- Ekonomiska brott.
- Blev du bedragen?
Hur får man villkorlig dom?
Om brottet du dömts för kräver ett strängare straff än böter, kan du i vissa fall dömas till villkorlig dom i stället för fängelse. En förutsättning är att domstolen bedömt att du inte kommer att begå nya brott. Du får då en prövotid på två år. Under denna tid måste du sköta dig och försörja dig efter förmåga.