Hur definieras hemvården?
Med hemvård avses enligt socialvårdslagen den helhet som bildas av hemservice och hemsjukvårdsuppgifter. I kommunens eller samkommunens organisation är hemservicen och hemsjukvården ofta sammanslagna till en hemvårdsenhet. En betydande del av de klienter som får regelbunden hemvård är äldre personer.
Vad är hemtjänstens arbetsuppgifter?
Till hemtjänstens uppgifter hör städning, inköp och andra hushållssysslor. Hemtjänstpersonalen kan även följa med dig på promenader eller sociala aktiviteter. De kan hjälpa dig med olika omvårdnadsuppgifter, till exempel personlig omvårdnad som morgontoalett och matning.
Vad kännetecknas insatserna inom social omsorg av?
Med omsorgstjänster avses de insatser som behövs för att tillgodose fysiska, psykiska och sociala behov såsom exempelvis personlig hygien, social samvaro m.m. Servicetjänster är inte tjänster av social karaktär när de tillhandahålls separat.
Vad får man göra i hemtjänsten?
Praktiska saker som exempelvis städning, sällskap på promenader, matlagning, social samvaro eller att utföra ärenden (så kallad ledsagning) är vanliga sysslor som hemtjänsten utför. Många kommuner kallar denna kategori av tjänster för servicetjänster.
Vad gör man inom hemtjänst?
Hemtjänsten består till exempel av hjälp med personlig omvårdnad och dagliga sysslor som städning, inköp, matlagning eller att leverera färdiglagad mat. Beroende på den äldre personens behov kan hjälpen innefatta personlig omvårdnad, till exempel hjälp med hygien, stöd vid förflyttning, och annan omsorg.
Hur fungerar äldreomsorgen i Sverige?
Äldreomsorgen i Sverige är huvudsakligen kommunernas ansvar och regleras främst av Socialtjänstlagen (SoL). Enligt lagen ska kommuner verka för att äldre människor får möjlighet att leva och bo självständigt under trygga förhållanden och ha en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap med andra.