Rekommendationer

Hur drabbas vaxtligheten av forsurning?

Hur drabbas växtligheten av försurning?

Siktdjupet påverkas om sjön försuras kraftigt, sjön blir klarare på grund av att humusämnena som färgar vattnet brunt fälls ut och sedimenterar på botten. Av växterna påverkas växtplankton (=alger) mest många av dessa är känsliga mot låga pH och försvinner. Många djur är känsliga mot låga pH-värden t.

Vad kan vi göra för att minska utsläppen av försurande gaser?

Sedan 1980 har utsläppen i Sverige minskat med mer än 90 procent och med mer än 70 procent i Europa. Minskningen beror på flera faktorer. Övergång till bränslen med lägre svavelinnehåll (naturgas) och effektivare rening är de viktigaste faktorerna.

Vad kan vi göra åt havsförsurning?

Gemensamt är också att det tar lång tid innan tidigare försurande utsläpp tömts bort ur markens och havens buffertsystem. För att motverka försurningen på sikt behöver vi både minska de globala utsläppen från fossila bränslen och fortsätta att minska regionala utsläpp av svavel- och kväveoxider.

Hur påverkas naturen av försurning?

Försurningen påverkar växter och djur och bidrar till ökad korrosion, det vill säga att material vittrar sönder. Korrosionen drabbar till exempel fornlämningar och nedgrävda rörledningar. Även människans hälsa kan påverkas negativt, exempelvis av dricksvatten från försurade brunnar.

Hur påverkas växtplankton av försurning?

Slutsatsen är att försurning påverkar bakteriers omsättning radikalt. Då bakterierna spenderar mer energi på att skydda sig mot försurningen så sjunker produktionen av vitaminer åt växtplankton och nedbrytningen av löst organiskt material minskar.

Vilka gaser släpper vi människor ut som ökar försurningen?

Svavel- och kväveoxider från kolkraftverk och sjöfart bidrar också till att våra hav försuras. Det är samma bovar som på 70-talet ledde till och fortfarande bidrar till försurningen av många av våra svenska sjöar och vattendrag.

Vilken gas försurar?

Svaveldioxid är en färglös och hostretande gas. Den släpps ut vid förbränning av fossila bränslen och andra svavelhaltiga ämnen. Svaveldioxid släpps ut även från naturliga processer såsom vulkanutbrott. Svaveldioxid oxideras i atmosfären och bildar svavelsyra, vilket bidrar till försurning av mark och vatten.

Finns det något du själv kan göra för att minska på försurningen?

Detta kan vi göra genom att utveckla marina skyddade nätverk eller minska annan miljöpåverkan (till exempel eutrofiering) som försvagar marina ekosystem. En annan metod är att reparera skadade ekosystem genom restaureringsprogram.

Vad kan vi göra för havet?

Det här kan du göra åt det:

  • Plocka upp efter dig! Majoriteten av skräpet i haven har slängts på land.
  • Återvinn plastförpackningar!
  • Tvätta lagom ofta!
  • Köp begagnade kläder!
  • Skippa mikroplasten i badrummet!
  • Byt ut slitna tampar på båten!

Share this post