Rekommendationer

Hur fa remiss till neurolog?

Hur få remiss till neurolog?

Om du behöver göra ett nybesök hos en neurolog ska du först kontakta din vårdcentral. Om läkaren där bedömer att du behöver träffa en neurolog skickar hen en remiss till en neurologmottagning. Om läkaren ska skicka en remiss, kan du själv välja till vilken av följande neurologmottagningar den ska skickas till.

Måste man ha remiss till neurolog?

Du behöver ingen remiss för att komma till en vårdcentral eller en akutmottagning. Där görs en första bedömning av de besvär du har. Du får sedan en remiss för att komma vidare till en annan specialist om det behövs och om du vill. Det kan till exempel vara till en neurolog.

Vad utreder neurologen?

Neurologi är en gren av medicinen som behandlar sjukdomar i nervsystemet. Dock kan begreppet även syfta på studiet av nervsystemet i helhet. En läkare som är specialist i området kallas för neurolog och är utbildad för att diagnostisera, behandla och hantera patienter med neurologiska sjukdomar.

Vad är neurologiska symtom?

Många neurologiska diagnoser kan leda till permanenta funktionsnedsättningar som inkontinens, smärta, spasticitet, skolios och nedsatt rörelseförmåga. Att kunna tolka neurologiska symtombilder, göra adekvat utredning och inleda behandling skyndsamt är därför viktigt.

Kan man kräva remiss?

Personen som tittar på din egenanmälan gör sedan en bedömning och du får du en kallelse till mottagningen om hen tycker att du behöver det. En egenanmälan för vård i ett annan region kan du bara skriva om det inte finns krav på remiss vare sig där du vill få vård eller i din egen region.

Hur funkar Egenremiss?

Egen vårdbegäran, även kallad egenremiss eller egenanmälan, innebär att man själv skriver till en speciell vårdgivare för att söka vård. En del mottagningar har förtryckta blanketter för detta. Andra tar emot egen vårdbegäran via 1177 Vårdguidens e-tjänster (tidigare Mina vårdkontakter).

Vad är en neurologiska sjukdomar?

Neurologisk sjukdom kan innebära skador på hjärnan som leder till att kognitiva (tankemässiga) förmågor försämras. En sådan försämring kan leda till olika typer av besvär i vardagen och påverka psykiskt mående negativt.

Hur gör man en Självremiss?

Egen vårdbegäran via 1177 Vårdguidens e-tjänster

  1. Logga in.
  2. Välj den mottagning dit du vill skicka din vårdbegäran, välj sedan ärendet ”Egenremiss”.
  3. Fyll i formuläret och klicka på skicka så kommer det direkt till den mottagning du har valt.

Hur blir man en remissinstans?

Remissinstanser väljs ut för varje remiss, men innefattar normalt myndigheter och etablerade organisationer som berörs av eller har specialkunskap om det som remissen handlar om.

Hur lång tid tar det att få svar på egenremiss?

När du får en remiss till en mottagning i din egen region gäller den nationella vårdgarantin, som innebär att du har rätt att få vård inom en viss tid. För specialistmottagningar gäller att du inte ska behöva vänta mer än 90 dagar för att få en besökstid på specialistmottagningen som du har blivit remitterad till.

Share this post