Innehållsförteckning
Hur fungerar dröjsmålsränta?
Dröjsmålsränta är den ränta som företag kan ta ut när kunderna inte betalar i tid. Tanken med denna ränta är att säkerställa att betalning sker enligt avtal samt att företaget kompenseras för det inkomstbortfall och extraarbete som sker när betalning inte sker i tid.
Får man lägga moms på dröjsmålsränta?
Långfristiga och kortfristiga skulder skall enligt IFRS värderas till upplupet anskaffningsvärde enligt effektivräntemetoden och räntekostnader kan bestå både av utbetald ränta och upplupen ränta. Det är ingen moms (0 %) på dröjsmålsränta och en finansiell utgift redovisas inte skattedeklarationen för moms.
När börjar dröjsmålsränta?
När du vill debitera konsumenter dröjsmålsränta krävs att du meddelar kunden minst 30 dagar i förväg om att underlåtenhet att betala medför dröjsmålsränta. Skriv därför på fakturan att dröjsmålsränta kommer att tas ut efter 30 dagar.
Hur mycket får man ta i dröjsmålsränta?
Dröjsmålsränta enligt räntelagen Den styr från vilken tidpunkt räntan ska räknas och hur stor den får vara, vilket är Riksbankens referensränta + åtta procentenheter. Om det inte står något annat i avtalet får företaget ta ut dröjsmålsränta 30 dagar från fakturadatum.
Vad är Förseningsersättning?
Rätten till förseningsersättning gäller enbart om du har rätt att ta ut dröjsmålsränta vid förseningen. Vilka kostnader som man får kräva ersättning för finns reglerat i lag (1981:739) om ersättning för inkassokostnader.
Hur långt i efterhand får man fakturera företag?
Huvudregeln är att preskriptionstiden är tio år. Företaget kan alltså kräva betalt för skulden i upp till tio år.
När kan jag kräva dröjsmålsränta?
Dröjsmålsränta enligt räntelagen Räntelagen ger säljaren rätt att ta ut dröjsmålsränta först från den dag som infaller 30 dagar efter fakturadagen. Vid fakturering till en konsument måste du ange att du kommer att ta ut dröjsmålsränta vid sen betalning. Annars har du ingen rätt att kräva dröjsmålsränta.