Innehållsförteckning
Hur fungerar en spotlight?
Olika spotlights har olika spridningsvinklar Spridningsvinkeln anges i olika grader där en lägre grad ger en smalare ljusstråle och en högre grad en bredare. När du till exempel ska ljussätta en tavla kan spridningsvinkeln ha stor effekt på hur du upplever ljuset och därmed tavlan.
Hur ska man sätta spottar?
- Avstånd till vägg och hörn: Spotlights och downlights bör placeras minst 50 cm från väggen – upp till 70 cm.
- Avstånd från plats till plats: Som regel tenderar vi att undvika avstånd större än 120 cm från plats till plats i hus med normal takhöjd.
Är spotlights jordade?
Varje spotlight har en öppning där sladdarna kopplas in, koppla till den svarta och blå och skruva fast dem. Om spotten är jordad ska den gulgrönavita sladden också kopplas till öppningen i mitten.
Vilken typ av Spotlight bör man välja?
Fördelen med downlights i LED är att de är mer energieffektiva, har längre livstid och är mer miljövänliga. Bra för både plånboken och planeten helt enkelt. Ska du placera dem i badrummet eller utomhus ska du välja en IP-klass på IP44 eller högre eftersom de tål att få vattenstänk på sig.
Hur ska man placera spotlights i kök?
ARBETSBELYSNING I KÖK Använd infällda spotlights, ”möbelpuckar” eller ljuslister under köksskåpen. Spotlights och ”möbelpuckar” placeras med ett regelbundet mellanrum om ca 40 centi-meter. Då får du ett jämnt ljus på arbetsytan, och ett levande ljus på väggen.
Hur många LED spottar per kvadratmeter?
Planerar ni för infällda spotlights i ett rum i er lägenhet eller hus så är en generell rekommendationen 1 spot per 1,5 kvadratmeter. Dock skall man tänka på att variera sig och tänka efter lite vart man sätter spottarna och inte bara sprida ut dem jämnt. Belysa några vertikala ytor som väggar och kanske tavlor.
Hur placerar man spottar i taket?
Avstånd mellan takspotlights/spottar
- Avstånd mellan downlights/spottar bör ligga mellan 1 och 1,7 meter.
- Avstånd från vägg är också en faktor.
- Riktningsbara spotlights möjliggör vinkling av ljuset vilket kan vara önskvärt. Till exempel för att få mer ljus på vertikala ytor som väggar, vilket ger trevligare rum.