Innehållsförteckning
Hur fungerar magnetiska tåg?
Maglev (magnetic levitation) är ett tåg som flyger på, och drivs framåt av, ett magnetfält. Det finns två flygprinciper: antingen stöts magneter i tåget bort av ett uppåtriktat, repulserande magnetfält ovanpå spåret, eller också hänger magneter i tåget i ett attraherande magnetfält under spåret.
Är Maglevtåg miljövänliga?
De nya supersnabba tågen behövs för att kunna konkurrera med flyget tidsmässigt. De är dessutom ”grönare” eftersom de är eldrivna. Ännu så länge finns bara en kommersiell bana i drift men flera järnvägsbolag har provbanor i drift.
Vad händer om man delar på en magnet?
Om du delar en magnet på mitten får du två nya magneter med både nordpol och sydpol. Kring magneter finns alltid ett magnetfält. Det är osynligt men påverkar tydligt kompasser om en sådan förs mot magneten.
Vilken magnet är mycket stark och du kan styra när den är magnetisk?
På 1930-talet upptäcktes Alnico, legeringar av järn med aluminium, nickel, kobolt och koppar. De starkaste permanentmagneterna, s.k. neodymmagneter, tillverkas idag genom sintring av en pulverblandning av grundämnena neodym, järn och bor.
Var finns Maglevtåg?
Maglevtåg är höghastighetståg som svävar ovanför spåret, tack vare så kallad magnetisk levitation. Eftersom tåget svävar bromsas inte farten av kontakt med rälsen. Maglevtåg finns idag i begränsad omfattning i Japan, Kina, Sydkorea och Tyskland.
Hur många gånger kan man dela en magnet?
En magnet delas på längden i två bitar. Vad händer när de båda delarna närmas varandra. Detta kan man göra hur många gånger som helst, men magneterna blir svagare. De två delarna kommer att repellera varandra om man för ihop dem utan att vända någon.
Vad gör magneter med varandra?
En magnet påverkas av ett yttre magnetfält. Då två magneter kommer nära varandra kommer de antingen att repellera eller attrahera varandra. Detta beror på att magneten har två poler – nord- och sydpol – och lika poler repellerar (stöts ifrån) varandra medan olika poler attraherar (dras mot) varandra.