Innehållsförteckning
Hur går det till att odla fisk?
Odlingstekniker
- Öppna kassodlingar i havet där fiskar hålls i stora nät med minst 30 meter i diameter.
- Semislutna system där en balja sänks ned i öppet vatten och där strömmar skapas i baljan för att samla upp fiskens avföring eller matpellets som fisken inte har ätit upp.
- Landbaserade odlingar i bassänger i hus.
Hur kan man odla fisk?
Den vanligaste odlingsformen för vattenorganismer i Sverige är odling av fisk i kassar (SCB 2016). Odlingstekniken är väl beprövad och har generellt gett god ekonomisk avkastning. Odlingstekniken används både i insjöar och kustvatten och medför att fisken mer eller mindre står i direkt kontakt med den omgivande miljön.
Kan inplanterad regnbåge föröka sig?
Trots att de allra flesta regnbågar ej kan föröka sig på ett naturligt sätt i Sverige så har det faktiskt hänt i en del vattendrag. Oftast så ”skenleker” regnbågen på våren, dvs. att den beter sig som att den leker man att det ej (i de allra flesta fall) leder till någon avkomma.
Hur påverkar fiskodling miljön?
Fiskodling medför utsläpp av näringsämnen och partiklar, oavsett om odlingen sker i naturliga vatten eller på land. De näringsämnen som frigörs är dels kväveföreningar som huvudsakligen släpps ut i löst form via gälar och urin, samt fosforföreningar som huvudsakligen återfinns i partikelform (avföring och foderspill).
Kan man odla fisk hemma?
Odlingstekniken kallas recirkulerande vattenbruk eller internationellt förkortat som RAS (Recirculating Aquaculture System). Vattnet renas genom olika typer av filtrering och mättas med syre för att ge fisken så god miljö som möjligt och för att minska risken för sjukdomar.
Vad är dåligt med fiskodling?
Fisk från fiskodlingar kan även sättas ut för sportfiske, eller för att stärka naturliga fiskbestånd. Utsättning av fisk i naturliga vatten kräver dock tillstånd från myndighet. Fiskodling medför utsläpp av näringsämnen och partiklar, oavsett om odlingen sker i naturliga vatten eller på land.