Innehållsförteckning
Hur går det till när man lämnar blodstamceller?
Det finns två sätt att ge blodstamceller. Det vanligaste sättet är att utvinna stamcellerna ur blodet. Den andra metoden är att ta ut benmärg ur höftbenet och utvinna stamcellerna ur den. Vilken av metoderna som används beror på en mängd olika saker, bland annat patientens ålder och vilken sjukdom hen lider av.
Vad menas med en stamcell?
Blodstamceller är de celler som bildar blod. De finns framför allt inuti benen, i benmärgen. Genom att ge en sjuk människa nya blodstamceller kan de bilda ny, frisk benmärg och nytt, friskt blod.
Hur ont gör det att donera stamceller?
Vid perifer stamcellsdonation injiceras en tillväxtfaktor i tre dagar före donationen. Tillväxtfaktorn får benmärgen att överproducera stamceller, vilket gör det trångt i benmärgen. Obehag upplevs i form av huvudvärk, ”influensaont” och ont i ryggslutet. På plats inför donationen sätts en nål i varje armveck.
Hur ofta kan man ge stamceller?
Insamlingen räcker 5–6 timmar per gång och den görs under en eller två på varandra följande dagar. Stamcellerna samlas in från armvecket utan nedsövning och metoden kräver inte heller att donatorn stannar kvar på sjukhuset.
När gör man stamcellstransplantation?
Vid en stamcellstransplantation får patienten nya blodbildande stamceller. Inom cancerområdet används stamcellstransplantation framför allt vid leukemi, myelodysplastiskt syndrom (MDS), lymfom och myelom.
Vad är en stamcell 1177?
Stamceller är omogna celler som kan utvecklas till olika specialiserade celler i kroppen, till exempel hjärtmuskelceller, nervceller eller blodceller. Stamceller finns till exempel i benmärgen. När stamcellerna i benmärgen har delat sig och mognat kan de bilda i princip alla blodets celler.
Vart bildas stamceller?
Vuxna stamceller Olika typer av stamceller finns runt om i kroppen för att under hela livet kunna ersätta de celler som naturligt dör. Det finns exempelvis stamceller i benmärgen som skapar nya blodceller – så kallade blodstamceller. Andra typer av stamceller finns exempelvis i hjärnan, i huden och i musklerna.