Innehållsförteckning
Hur gör man en självbedömning?
Självbedömning handlar om att eleverna successivt lär sig att bedöma sina egna prestationer och som ett resultat av det identifiera sina styrkor och utvecklingsbehov. För att eleverna ska klara detta behöver de vägledning i form av konkreta exempel.
Vilka kunskaper ska läraren ha för att kunna göra en bra bedömning?
Kunskaperna som eleverna skall få med sig finns i olika kunskapsformer som fakta, förståelse, färdighet och förtrogenhet. Dessa kunskapsformer förutsätter att det finns ett samspel dem emellan för att eleverna skall få en helhet av det de Page 7 7 skall lära sig (Skolverket 2011b).
Varför självbedömning?
Med detta menas att eleven utvecklar självständighet, självkontroll och självdisciplin och blir bättre på att både bedöma, planera och ta ansvar för det egna lärandet. I skolans mål ingår att eleven ska utveckla ett allt större ansvar för sina studier och sin förmåga att själv bedöma sina resultat.
Hur används redskap och strategier för bedömning?
Dessa ovan nämnda redskap framhålls ofta enligt forskare som hållbara argument för en professionalisering av läraryrket. Redskapen anses vidare stödja målet med en likvärdig bedömning inom de olika ämnena inom och mellan skolor, där exempelvis det centrala proven utgörs av ett sådan gemensamt bedömningsredskap.
Vad är en förmåga Skolverket?
I denna del beskrivs förmågan ”Använda kunskaper i biologi, fysik och kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning” i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet (biologi), energi, teknik, miljö och samhälle (fysik) samt energi, miljö, hälsa och samhälle (kemi).
Vad bedömer läraren?
Läraren gör sina bedömningar i relation till både förmågor och det centrala innehållet. Vid betygssättningen görs bedömningen i relation till ämnets kunskapskrav. Utifrån kursplanernas krav allsidigt utvärdera varje elevs kunskapsutveckling…
Hur skriver man en Kamratbedömning?
För att kamratbedömning ska kunna stärka lärandet behöver eleverna ha en viss nivå på ämneskunskaperna och det krävs att de även har en viss bedömarfärdighet. De behöver öva på att urskilja skillnader i kvalitet för att kunna samtala om elevsvaren, visar en licentiatuppsats om kamratbedömning i NO i mellanstadiet.