Hur hanterar kroppen en infektion?
En infektion uppstår när smittämnen, som till exempel bakterier eller virus, tar sig in i kroppen och börjar föröka sig. Kroppens skydd mot dessa angrepp, immunförsvaret, reagerar och sätter i sin tur igång en inflammation.
Varför behöver du inte alltid antibiotika?
Du behöver inte alltid antibiotika. Du behöver inte alltid antibiotika. Kroppen klarar av att bekämpa många infektioner själv, utan antibiotika. Därför är en viktig uppgift för läkaren att bedöma om en infektion behöver behandlas med antibiotika överhuvudtaget.
Vilka antibiotika verkar på olika bakterier?
Det finns olika grupper av antibiotika som verkar på olika sätt och på olika bakterier: 1 Penicilliner 2 Cefalosporiner 3 Tetracykliner 4 Makrolider 5 Kinoloner 6 Trimetoprim och sulfonamider.
Vad är orsaken till att du inte blir bra trots att du tagit antibiotika?
Den vanligaste orsaken till att du inte blir bra trots att du har tagit antibiotika är att infektionen inte beror på bakterier, utan på virus. Det finns också andra orsaker till att du inte blir bra: Du har fått fel sorts antibiotika. Du har fått för låg dos.
Vilka antibiotika är exempel på mögelsvampar?
Penicilliner, tetracykliner och cefalosporiner är exempel på tre stora grupper antibiotika som alla har sitt ursprung i ämnen som tillverkas av olika arter av mögelsvampar.
Hur behandlas reumatoid artrit?
Det går inte att bli av med ledgångsreumatism, men med läkemedel och fysioterapi kan inflammationen dämpas och smärtan lindras. Ledgångsreumatism kallas även reumatoid artrit och förkortas RA.
Hur kan infektioner förebyggas?
Vårdrelaterade infektioner kan och ska undvikas. Det kan göras genom att bland annat ha en hög följsamhet till hygienrutiner när det gäller handhygien, klädsel och städning. Tillgång till vårdhygienisk kompetens som till exempel hygiensjuksköterska, hygienläkare och smittskyddsläkare är också av stor betydelse.