Innehållsförteckning
Hur kan matens konsistens anpassas för personer som har svårigheter att svälja och äta?
Exempel på maträtter är berikad, tjockflytande kött-, fisk- eller grönsakssoppa. Konsistensen ska vara helt slät så att inga småbitar finns i soppan. Personer med dysfagi kan ha svårt att täcka behovet av vätska. Förtjockning av tunnflytande dryck kan underlätta sväljningen.
Vad menas med Konsistensanpassad kost?
De som behöver konsistensanpassad mat är bland de allra känsligaste av matgästerna. De behöver mat som är extra lätt och god att äta, för att få i sig tillräckligt med näring. Mat som delas, hackas eller finfördelas blir mer känslig för tillväxt av mikroorganismer. Därför behövs extra omsorg om hygien och temperatur.
Vad är syftet med olika Kostkonsistens?
Av dessa hade 50 VT (40 %) behov av konsistensanpassad kost till följd av främst tugg- och sväljsvårigheter. Vanligast förekommande kostkonsistens var puré. Även anpassning av dryck förekom. Anpassad kostkonsistens hade blivit ordinerad av sjuksköterska (23 %), vårdbiträde (15 %) samt undersköterska (4 %).
Vad bör man tänka på när man matar en patient?
Tänk på att:
- ge lämplig tuggstorlek.
- mata i lagom takt, anpassad efter den enskildes förmåga.
- berätta vad som händer.
- inte samtala med den enskilde vid risk för aspiration eller om koncentrationssvårigheter föreligger.
- sitta still och vara fokuserad på den du matar.
Hur hänger kost och träning ihop?
– Bra kost gör att träningen går mycket bättre. Om kroppen får de näringsämnen den behöver, orkar du träna bättre och skaderisken och träningsvärken minskar. Bra kost gör också att man återhämtar sig lättare. Madeleine Marcus arbetar som näringsmedicinsk- och funktionsmedicinsk terapeut sedan 1999.
Vad är en specialkost?
Vad är specialkost? Enligt Socialstyrelsens termbank är specialkost ”kost som är anpassad till ett visst sjukdomstillstånd”. Det kan till exempel handla om anpassningar till matallergi och annan överkänslighet, men även andra kliniska tillstånd som kräver anpassning av maten som njursvikt och tarmsjukdomar.
Vad är syftet med Fingermat?
Bebisen lär sig allt genom att härma andra, fingermaten är ett sätt att vänja bebisen vid den gemensamma måltiden, en stund då familjen samlas. Bebisen ser ofta upp till sina äldre syskon och på det sättet får man lite draghjälp i fråga om att testa olika smaker.
Hur kan miljön vid måltider underlätta för ätandet?
Det är viktigt för att förhindra spridning av infektioner. Ett vädrat rum och vänligt bemötande bidrar också till en positiv upplevelse av måltiden. Uppläggning och servering ska göras på ett för ögat tilltalande sätt. Det är viktigt att alltid berätta vad det är som serveras.
Hur kan miljön underlätta för ätandet?
Fler sätt att underlätta ätandet Patienter som har svårt med figur- eller bakgrundskontraster, det vill säga att se vad som är på tallriken, kan bli hjälpta av en stark färg på porslinet och av att de olika komponenterna på tallriken inte blandas ihop.