Innehållsförteckning
Hur kan sondnäring ges?
Sondnäring kan ges på olika sätt: Kontinuerligt med sondmatningsaggregat, vilket innebär att matningen sker kontinuerligt under dygnet i ett så kallat slutet system. Systemet tillåter tillfällig avstängning men är fortfarande slutet och kan hänga upp till 24 timmar.
Hur fungerar Ventrikelsond?
En dubbellumensond typ ”Salem-sond” medger luftning av ventrikeln samtidigt som näring kan tillföras eller om sonden används för dränage av ventrikel- eller tarminnehåll. En dubbellumensond kan vara enklare att suga igenom då den inte lika lätt häftar fast i ventrikelslemhinnan som en enkellumensond.
Varför kan en patient behöva en sond och vad har sonden för funktion?
När en patient på sjukhus besväras av kräkningar kan en ventrikelsond (v-sond) sättas för att patienten ska slippa kräkas. Detta är indicerat bland annat då patienten riskerar att aspirera kräkningarna eller då patienten har tarmvred och besväras av kräkningar.
Vilka komplikationer kan uppstå vid sondmatning?
Komplikationer med sondmatning
- stopp i sonden.
- sonden faller ut.
- sonden läcker eller släpper ut vätska.
- obehag vid matning.
- infektion eller irritation i huden runt sonden.
Hur ska öppnad Sondmat förvaras?
Förvaring och hantering Öppnad förpackning som förvaras i kylskåp ska användas inom den tid som tillverkaren anger. Det är dock viktigt att sondnäringen är rumstempererad när den ska ges. Öppnad förpackning som förvaras i rumstemperatur ska kasseras efter 4 timmar.
Hur sätter man sond på barn?
Sonden fixeras med hjälp av Duoderm (glöm inte att ta bort den övre skyddsplasten) eller fixomull. Viktigt att tejpen fästs så nära näsvingen som möjligt och sedan ut med kinden.
Varför är det viktigt att märka sonden?
Genom att noga märka samtliga in- och utfarter – till exempel perifer venkateter, central venkateter, epidural kateter, sond, dränage – minskar risken för förväxling. Undvik lokala färgkodningar och förkortningar exempelvis CVK eller EDK, då det i sig är en risk för förväxling.