Rekommendationer

Hur kom medbestammandelagen till?

Hur kom medbestämmandelagen till?

Som ett resultat av 1960- och 1970-talets debatt om arbetslivets demokratisering infördes Lagen om medbestämmande (MBL) 1976. Lagen reglerar fackets rätt till information, parternas bestämmanderätt vid tvist om tolkning av avtal, den fackliga vetorätten samt fredsplikten.

När kom MBL till?

På 70-80-talen fick Sverige två nya lagar som delvis tog över sådant som tidigare var kollektivavtalsreglerat och som också reglerar villkor i dagens kollektivavtal: Medbestämmandelagen (MBL) 1976 och Lagen om anställningsskydd (LAS) 1982.

Varför startade utvecklingen av arbetsrätten i Sverige?

För den svenska arbetsrättens historia finns en viktig brytpunkt mellan det förindustriella och det industrialiserade Sverige. Båda dessa epoker har haft en relativt omfattande arbetsrättslig lagstiftning, men åtskiljs av en liberal epok under senare delen av 1800-talet.

När kom arbetsrätten?

Arbetsrättens historia 1905 träffades det första stora kollektivavtalet i verkstadsindustrin. I decemberkompromissen 1906 erkände arbetsgivarna arbetarnas rätt att organisera sig i fackföreningar. LO erkände arbetsgivarnas rätt att leda och fördela arbetet, och att anställa och avskeda arbetare.

Vilket syfte har MBL?

Lagen om medbestämmande i arbetslivet (medbestämmandelagen eller MBL) reglerar den kollektiva arbetsrätten. Dess namn syftar på lagens målsättning om att främja arbetstagarsidans medbestämmande över arbetsvillkor och företagsledning.

När trädde MBL i kraft?

Denna lag träder i kraft den 1 juli 1992.

Vilket år tecknades det första kollektivavtalet?

I Sverige har den svenska modellen funnits sedan 1938 då det första kollektivavtalet tecknades av LO och Svenska Arbetsgivarföreningen, SAF, i Saltsjöbaden. Det finns en lagstiftning kring arbetet med anställningsvillkor men den gäller anställningsskydd, arbetstid, semester och annan ledighet.

Varför skapades saltsjöbadsavtalet?

Det resulterade i att Saltsjöbadsavtalet skrevs under den 20 december 1938. Anledningen till att fack och arbetsgivare var beredda att sluta avtal var de många arbetskonflikterna under första hälften av seklet. I början av 1930-talet hade Sverige flest konfliktdagar i Europa.

När kom den svenska modellen?

Share this post