Rekommendationer

Hur lange ska man binda sitt elavtal?

Hur länge ska man binda sitt elavtal?

Nej, många tror att det är dyrare att binda sitt elpris på vintern, men det finns inget tydligt mönster som visar att det är så. Vi följer prisutvecklingen dag för dag året runt och ibland har det varit bäst att binda på sommaren, ibland på hösten, vintern eller våren.

Vad händer när elen stängs av?

Ellagen reglerar när ett elbolag får stänga av elen. För att elbolaget ska ha rätt att stänga av elen krävs ett väsentligt avtalsbrott från din sida. Ett avtalsbrott kan handla om att du inte har betalat räkningen i tid, men det krävs i regel att du missat flera betalningar för att avtalsbrottet ska ses som väsentligt.

Vilken tid på året ska man binda elpriset?

En del elkonsumenter tror att det är en smart idé att binda sitt elpris under sommaren när elpriset oftast är lägre än på vintern. Däremot finns det inga studier som visar att det stämmer. Det spelar därmed ingen roll när du väljer att binda elpriset under året.

När är bästa tiden att binda elpriset?

Enligt en undersökning från 2019, utförd av Sweco på uppdrag av Villaägarna, har det nämligen visat sig att mars varit den bästa månaden att binda sitt elavtal på under de senaste 14 åren.

Hur lång tid tar det innan dom stänger av elen?

Om betalning inte sker, och socialnämnden inte heller tar på sig betalningsansvaret, avbryts elöverföringen. Det finns inte några bestämmelser som reglerar hur länge företaget kan avvakta att avbryta elöverföringen från det att treveckorsfristen har löpt ut.

Vad händer om elen inte räcker till?

Oftast räcker det med en uppmaning till allmänheten om att begränsa sin elanvändning för att kunna lösa problemet. Om detta inte hjälper är elnätsföretaget tvunget att tillfälligt släcka ner lokala elnät för att få ner elanvändningen. Insatsen kallas för roterande bortkoppling och sker på order av Svenska Kraftnät.

Vad kostar en kWh inklusive allt?

En normal elkostnad för elkonsumenter som bor i en mindre lägenhet (1000 – 2500 kWh/år) är cirka 2,67 kr per kWh inkl. moms, nätavgifter och energiskatt. För större lägenheter (2500 – 5000 kWh/år) är genomsnittet cirka 2,39 kr per kWh. Denna statistik från Statistiska centralbyrån avser 2021.

Share this post