Innehållsförteckning
Hur livnär sig protozoer?
Protozoer kännetecknas av att de är heterotrofer, de får sin näring från organiskt material, till skillnad från alger som har fotosyntes. Många protozoer lever av andra mikroorganismer, t. ex. bakterier eller svampar.
Vad äter Urdjuren?
Urdjuren saknar cellvägg. De har förmåga att röra sig och de äter andra organismer och organiska partiklar. De flesta urdjur lever i vatten och vissa av dem har förmåga att bilda cystor med tjocka skal, som skyddar dem mot uttorkning.
Hur skiljer sig urdjur från bakterier?
Till mikroorganismerna hör främst bakterier, encelliga alger och svampar samt encelliga djur. Virus räknas ibland till mik- roorganismerna, men det är egentligen fel, eftersom virus inte är levande organismer. Encelliga djur kallas också urdjur. De är mycket enkla orga- nismer som bara består av en enda cell.
Vilka djur tillhör urdjur?
Protozoer kallas också urdjur, men de är varken djur, svampar, bakterier eller växter, utan en alldeles egen grupp: proctista, eller protister. De flesta består bara av en cell, och deras storlek kan mätas från mikrometer till millimeter – även om det finns enstaka arter med jättar på 25 centimeter.
Vad är Klockdjur?
Klockdjuren hör till jättarna bland de encelliga urdjuren. Varje klocka kan bli drygt en millimeter stor. Den sitter på en smal stjälk som kan vara flera centimeter lång i utsträckt skick.
Hur skiljer sig urdjur från andra djur?
Djur är flercelliga. Tidigare räknade man många encelliga organismer, så kallade ”urdjur”, till djuren. Men ”urdjuren” är inte alls närmare släkt med de flercelliga organismer, som kallas djur. Därför räknas numera bara flercelliga organismer till gruppen Animalia (Metazoa; djurriket).
Hur skiljer sig djur och växter från bakterier?
Eukaryota celler har också organeller som sköter cellens maskineri. Benämningen organeller kommer från liknelsen med kroppens organ som alla har sin uppgift. Växtceller och djurceller är båda eukaryota celler, medan bakterier består av en enda prokaryot cell.