Innehållsförteckning
Hur löstes oljekrisen 1973?
Regeringen utfärdade också bestämmelser om att statliga myndigheter skulle spara energi och gentemot allmänheten satte regeringen igång kampanjer för att minska elkonsumtionen. Med oljebolagen kom regeringen överens om att minska leveranserna av eldningsolja till konsumenter med 25 procent.
Vad berodde oljekrisen på 70 talet på?
Oljekrisen på 1970-talet Kring årsskiftet 1973-74 skedde omfattande höjningar av oljepriserna på den internationella marknaden – från cirka tre till cirka elva dollar per fat – som en följd av samarbetet mellan de oljeproducerande länderna inom kartellen OPEC. Konsekvenserna för den svenska ekonomin var genomgripande.
Vad orsakade oljekrisen?
Oljekrisen var två oljekriser på 1970-talet. Världsekonomin skakades om när oljepriset sköt i höjden samtidigt som västvärldens oljeberoende ökade. Den första var Oljekrisen 1973 eller OPEC 1 i samband med den arabisk-israeliska kris 1973–74 som kulminerade i oktoberkriget.
Hur påverkade oljekrisen Sverige?
Konsekvenserna för den svenska ekonomin var genomgripande. Den lågkonjunktur som redan hade inletts fick en extra skjuts. Den svenska industrins konkurrenskraft försämrades raskt och Sveriges andel av världshandeln minskade som en följd av detta snabbare än för övriga industriländer.
När var senaste Bensinransoneringen?
Följden blev också en längre lågkonjunktur. I Sverige medförde Opecs agerande bland annat en bensinransonering under 1973 och 1974 och att man införde prisreglering på oljeprodukter, det vill säga ett pristak, och anslog pengar till kompletterande inköp av olja på världsmarknaden.
När var det Bensinransonering?
I Sverige medförde Opecs agerande bland annat en bensinransonering under 1973 och 1974 och att man införde prisreglering på oljeprodukter, det vill säga ett pristak, och anslog pengar till kompletterande inköp av olja på världsmarknaden.
Hur påverkades företag av oljekrisen?
Oljekrisen på 70-talet ledde till minskad förbrukning. Trots detta ökade OK marknadsandelarna och blev landets största bensinförsäljare. Suezkrisen 1956–1957 innebar bensinbrist i väst och i Sverige blev det ransonering och körförbud på söndagar.
När upphörde Ransoneringskorten?
Den sista varan som ransonerades var salt från 1 januari 1945. Mjölktillgången kunde dock under hela kristiden hållas riklig och oransonerad. Efter freden 1945 upphörde ransoneringarna efter hand och det sista som släpptes fritt var kaffet (1951).