Innehållsförteckning
Hur många dog i armeniska folkmordet?
Massmorden i det Osmanska riket under första världskriget benämns ofta som Folkmordet 1915. Cirka en miljon armenier mördades och hundratusentals assyrier, syrianer, kaldéer och greker. De flesta dödades under 1915-1916, men morden pågick till 1923.
Vilka länder har erkänt Seyfo?
Detta var 1900-talets första folkmord och det kom att kallas seyfo, som betyder ”svärd” på syrianska. Sveriges riksdag fattade 2010 beslut om att erkänna folkmordet seyfo 1915. Beslutet innebär att riksdagen har erkänt folkmordet 1915 på armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och pontiska greker.
Vilka länder har inte erkänt folkmordet på armenier?
Förbud att erkänna folkmordet i Turkiet Turkiets domstolar anser att det strider mot Turkiets grundlagar att påstå att folkmordet mot armenier ägt rum.
Har Sverige erkänt folkmordet?
År 2009 fattade nämligen Socialdemokraternas partikongress beslut om att erkänna folkmordet 1915.
Hur många dog i Armenien?
Inom forskningen anger man att mellan 1 och 1,5 miljoner armenier, cirka 350 000 assyrier/syrianer/kaldéer/araméer och lika många greker dog i övergreppen.
Vem skapade Seyfo?
Folkmordet planerades av den dåvarande ledningen för turkiska imperiet. Syftet var att göra sig av med tre ursprungsbefolkningar: assyrier, greker och armenier då man fruktade att dessa kommer att alliera sig med västländerna och kräva sina egna självständiga stater.
Vilka folkmord har Sverige erkänt?
År 1915 påbörjade Osmanska riket ett systematiskt och hänsynslöst folkmord på armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och pontiska greker. Det absolut minsta vi kan förvänta oss i dag är ett erkännande av denna händelse, inte minst mot bakgrund av att många av offrens anhöriga i dag är en del av vårt svenska samhälle.
Har Sverige erkänt folkmordet 1915?
Den 24:e april erkände USAs president Biden det som hänt 1915 som ett folkmord. Men trots att riksdagen redan 2010 röstade för att Sverige skulle erkänna händelserna i det ottomanska riket 1915-1917 som ett folkmord vill regeringen inte ta ordet i sin mun.