Innehållsförteckning
Hur många mål har FN?
De globala målen är 17 till antalet och är uppdelade i 169 delmål och medel. För att kunna se om vi är på rätt väg eller inte för att uppnå målen så har FN sammanställt globala indikatorer, som gör att vi kan mäta hur det går. De globala indikatorerna är 231 till antalet, efter en revidering 2020.
Vad är FN s 17 globala mål?
Agenda 2030 med 17 globala mål för hållbar utveckling syftar till att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser.
Hur ska FN nå sina mål?
Mål 1 handlar om att avskaffa fattigdom i alla dess former överallt. Läs delmålen och hur FN arbetar med mål 1. Mål 2: ingen hunger. Mål 2 handlar om ingen ska lida av hunger och att alla människor ska få bra och näringsrik mat året om.
Vilket år beslutade FN om de 17 globala målen?
Globala målen ingår i en bredare agenda för hållbar utveckling som kallas Agenda 2030. Agenda 2030 antogs av FN:s medlemsländer i september 2015 och även då formulerades de 17 Globala målen och 169 delmålen.
Hur skapades FN s globala mål för hållbar utveckling?
När världens ledare samlades i Rio de Janeiro för en FN-konferens om hållbar utveckling år 2012 beslutades det att nya mål skulle tas fram för att ersätta millenniemålen, och att det skulle vara en bred och inkluderande process.
Varför togs de globala målen fram?
Millenniemålen var ett bra verktyg för att driva på och kunna mäta utvecklingen i världen. När världens ledare samlades i Rio de Janeiro för en FN-konferens om hållbar utveckling år 2012 beslutades det att nya mål skulle tas fram för att ersätta millenniemålen, och att det skulle vara en bred och inkluderande process.
Hur togs de globala målen fram?
Globala målen 2015-2030 Under en FN-konferens i Rio de Janeiro år 2012 beslutade världens ledare att de skulle sätta upp nya mål. Det tog tre år för tusentals forskare, företag och många andra att ta fram ett dokument som kallas Agenda 2030 och som ska gälla för alla människor i hela världen.
Hur har FN s millenniemål förändrats till de globala målen?
Millenniemålen var aldrig tänkta som slutmål utan processen för att ta fram en fortsättning på agendan pågick under många år och resulterade i Globala målen, som antogs av FN:s medlemsländer 2015. Globala målen är mer med sina 17 mål och 169 delmål mer omfattande och ambitiösa än Millenniemålen var.