Innehållsförteckning
Hur många poäng är historia?
Historia 1a1, 50 poäng, som bygger på de kunskaper grundskolan ger eller motsvarande. Betyg i kursen kan inte ingå i elevens examen tillsammans med betyg i kursen historia 1b. Historia 1a2, 50 poäng, som bygger på kursen historia 1a1.
Vad är syftet med historia?
Historia är ett sätt att se tillvaron i perspektivet då-nu-sedan, och därmed också ett verktyg för förståelse av andra ämnen och områden. Historien har präglats av insatser och skeenden, konflikter och spänningar som påverkat utvecklingen i olika avseenden. I ämnet ryms en mångfasetterad bild av skeenden och händelser.
Varför ska man läsa historia i skolan?
Varför är det så? Om vi inte har kunskap om dåtiden, så förstår vi inte nutiden och kan inte fatta beslut om framtiden. Genom att läsa historia, så får vi veta vad som har hänt i samhället och då kan vi också fylla i minnesluckorna så att vi förstår nutiden och kan fatta beslut om vad vi vill ha i framtiden.
Vad handlar historia 2 om?
Historia 2a är en kurs för dig som vill utveckla dina kunskaper om historia. Du lär dig historiska referensramar för att förstå nutiden och för att ge perspektiv på framtiden. I kursen får du lära dig vad historia är, om migration och miljö nu och då.
Måste man läsa historia på gymnasiet?
Hej! I alla gymnasieprogram ingår en kurs i historia i de gymnasiegemensamma ämnena. I Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning Samhällsvetenskap ingår även kursen Historia 2a som en av inriktningskurserna. Det är därför ett bra val.
Vad motsvarar historia?
Historia 1 har ersatt Historia A och Historia 2 har ersatt Historia B, men det finns även kurser som 1A, 1B, 2A OCH 2B. Här kan du läsa mer om det na kurssystemet. Att läsa upp ämnen eller läsa till dem gör man via vuxenutbildningen i sin kommun, alltså komvux.
Vad läser man i historia 1A?
Kursen bjuder på ett kronologiskt perspektiv på historien och du får grundkunskaper i de historiska epokerna. Tonvikten i kursen ligger på den moderna historien. Du får kunskap om Sveriges moderna utveckling och demokratisering men också kunskaper om de stora händelserna i världshistorien.