Innehållsförteckning
Hur maten går genom kroppen?
Maten pressas nedåt med hjälp av matstrupens muskler Matstrupens uppgift är att transportera maten från munnen till magsäcken. Enzymerna från saliven fortsätter att sönderdela maten under hela vägen ner till magsäcken. Maten transporteras genom att musklerna i matstrupen pressar maten nedåt med vågrörelser.
Hur maten bryts ner?
Maten sönderdelas av tänderna i munnen, varigenom saliv utsöndras som bland annat innehåller enzymet amylas. Amylas katalyserar en reaktion där polymeren stärkelse bryts ner till enklare beståndsdelar. Den tuggade maten förs sedan via svalget, matstrupen (esofagus) och övre magmunnen till magsäcken.
Vilka organ ingår i matsmältningssystemet?
Urval matspjälkningskanalen Delarna är munnen, matstrupen, magsäcken, tunntarmen, tjocktarmen och ändtarmen.
Hur fungerar Matspjälkningssystemet?
När saliv tillsätts bryts maten ner i bitar små nog att fortsätta ner i matstrupen. I magsäcken blandas maten med vätska och magsafter innan allt långsamt går vidare in i tunntarmen. Vätskor från bukspottkörteln, levern och tunntarmen blandas sedan med maten när den passerar på sin väg mot tjocktarmen.
Hur får man bättre matsmältning?
- Ät långsamt. För att hjälpa matsmältningen och magens arbete på traven kan det vara bra att ta god tid på dig vid måltider, äta i lugn och ro och gärna sitta ner en stund och slappna av efter maten.
- Ät rätt sorts fibrer.
- Undvik de värsta bovarna.
- Drick vatten.
- Stötta tarmfloran.
Vad bryts de olika näringsämnena ner till?
Proteiner börjar brytas ner i magsäcken, för att i tunntarmen omvandlas till aminosyror som tas upp av kroppen. Proteiner fungerar som kroppens byggstenar. De bygger upp och reparerar kroppens celler, vävnader och muskelmassa. Men de hjälper också till att bygga upp hormoner, enzymer och antikroppar.
I tunntarmen sugs näringen upp av tarmluddet. Därifrån åker färdas maten vidare till tjocktarmen, där den sista vätskan sugs upp. Sedan förs det som ännu är kvar av maten ut i ändtarmen och vidare ut ur kroppen. Matens väg genom kroppen tar cirka ett dygn.
Hur tas protein upp av kroppen?
Hur går Matspjälkningen till steg för steg?
Sammanfattning
- I din kropp hänger munnen ihop med anus genom mag- och tarmkanalen, som totalt är sju meter lång.
- Matspjälkningen är MEKANISK och KEMISK.
- Munnen. – MEKANISKT – Tänderna.
- Matstrupen. – MEKANISKT – Muskler som gör vågrörelser.
- Magsäcken. – MEKANISKT – Muskler blandar innehållet.
Hur lång tid tar det innan maten kommer ut?
Passagetid. Tiden det tar för mat att passera genom mag- och tarmkanalen är beroende av ett flertal faktorer, men grovt skattat kommer efter 2,5 till 3 timmar efter en måltid ungefär 50% av maginnehållet att ha tömts till tunntarmen och efter 4 till 5 timmar är magen helt tom.
Hur mycket protein kan kroppen ta upp åt gången?
Stämmer det att kroppen bara kan ta upp 30-40 gram protein per måltid? Nej, det stämmer inte. Det man har sett är att den maximala höjningen av proteinsyntesen sker vid konsumtion av ca 30-40 gram protein per måltid, men det betyder inte att kroppen inte tar upp det protein som överstiger den gränsen.
Vad kan proteiner sönderdelas till?
I den sura miljön kan enzymer från magsaften bryta ned proteiner till kortare kedjor av aminosyror ( polypeptider) och kolhydrater till disackarider.
Vilken uppgift har Matspjälkningsorganen?
Alla matspjälkningsorgan har en gemensam uppgift, det är att finfördela maten på olika sätt, kemiskt och mekaniskt.
Hur funkar Matspjälkningsorganen?
Var i kroppen ligger magsäcken?
Just magsäcken sitter högt upp i mitten av magen och kan ge upphov till smärta vid till exempel magkatarr. Annars beror magsmärtor ofta på något du har ätit eller druckit – magen är känslig och reagerar på exempelvis stress, kaffe, rökning, alkohol, läkemedel och olika sorters mat.
Vad finns i magsäcken?
Magsäckens uppgift i kroppen är bland annat att blanda, sönderdela och desinficera bolus som kommer ner genom matstrupen. Detta görs av bland annat den sura magsaften. Denna består av saltsyra som produceras av parietalcellerna i fundus.