Innehållsförteckning
- 1 Hur mycket ATP bildas i elektrontransportkedjan?
- 2 Hur många NADH bildas i citronsyracykeln?
- 3 Vad är ett annat ord för elektrontransportkedjan?
- 4 Vad används syre till i elektrontransportkedjan?
- 5 Vad är NADH och FADH2?
- 6 Vad händer i Andningskedjan?
- 7 Vilken del av kroppen sker Andningskedjan?
- 8 Vilken roll har NADH och FADH2 i Energitillverkning?
Hur mycket ATP bildas i elektrontransportkedjan?
”Oxidation av de NADH som produceras i mitokondrien resulterar i 2,5 ATP i elektrontransportkedjan och de producerade i cytoplasman resulterar i 1,5 ATP.
Hur många NADH bildas i citronsyracykeln?
Sedan i citronsyracykeln utvinns:Netto: 2 ATP, 6 NADH och 2 FADH2.
Vilken roll i cellandningen har citronsyracykeln?
Citronsyracykeln är ett led i cellens utvinnande av användbar energi ur olika näringsämnen, den så kallade cellandningen. I processen används syre och den karaktäriseras därför som en aerob process. Energin utvinns i form av högenergimolekylerna NADH, FADH2 och GTP (analog till ATP).
Vad sker vid oxidativ fosforylering?
Oxidativ fosforylering är en biokemisk process som förekommer i de allra flesta celltyper. Den överför energi till en form som är användbar för många processer i cellen. Med andra ord skapar den det bränsle som cellen använder i nästan alla sammanhang där det som ska göras kräver ett energitillskott.
Vad är ett annat ord för elektrontransportkedjan?
Cellandningen (Biologi 2) Katabolism.
Vad används syre till i elektrontransportkedjan?
Den spänning som uppstår används sedan för att driva det proteinkomplex som bygger ATP (ATP-syntas) från ADP och fosfatjoner. Elektrontransporten kräver syre vilket gör att musklerna måste producera ATP på annat sätt vid anaerobt muskelarbete vilket leder till att glykolysen producerar laktat.
Vad gör syret i cellandningen?
Cellandning är cellens sätt att få energi. För att kunna växa, hålla kroppsvärmen och röra på sig skaffar man sig energi genom att äta mat och andas in syre. I maten finns energirika ämnen, till exempel kolhydrater, fetter och proteiner. Kroppen förbränner ämnena med syre i ett antal kemiska reaktioner.
Vart i kroppen sker elektrontransportkedjan?
Elektrontransportkedjan sker i mitokondriens innermembran där tre proteinkomplex transporterar elektroner från de tillfälliga bärarna till den slutgiltiga elektron-acceptorn syrgas. Denna ”elström” genom proteinkomplexen driver pumpning av protoner från mitokondriens matrix till utrymmet mellan membranen.
Vad är NADH och FADH2?
Energin utvinns i form av högenergimolekylerna NADH, FADH2 och GTP (analog till ATP). I människans celler sker citronsyracykeln i mitokondriens matrix. Utgångsmaterialet för processen är oxalättiksyra och acetyl-CoA. Oxalättiksyra återbildas av citronsyracykeln eller bildas av pyruvat.
Vad händer i Andningskedjan?
Elektrontransportkedjan = sista steget i cellandningen I elektrontransportkedjan utnyttjas energin hos elektronerna från NADH + H+ till att pumpa vätejoner ut till mellanrummet mellan mitokondriens inre och yttre membran.
Vad händer med cellandningen vid syrebrist?
Om det inte finns tillgång till syre hamnar cellandningen i en återvändsgränd här. Men det har kroppen löst genom att vätejonerna som lagrats i NADH används för att reducera pyruvatet till laktat; därmed kan cellen fortsätta producera ATP.
Hur får celler syre?
Lungorna tar upp syre till kroppen från luften som vi andas in. Blodet transporterar sedan syret till kroppens celler och vävnader. Kroppens celler tar alltså emot syre från blodet. De avger också koldioxid till blodet.
Vilken del av kroppen sker Andningskedjan?
Energirika föreningar i form av adenosintrifosfat (ATP) samt koldioxid och vatten bildas med hjälp av komplicerade system av olika enzymer (en sorts proteiner). I de sista stegen sker detta i den så kallade mitokondriella andningskedjan (elektrontransportkedjan), som är uppbyggd av fem olika enzymkomplex.
Vilken roll har NADH och FADH2 i Energitillverkning?
Andningskedjan är en del av den process där energi som tillfälligt lagrats i form av NADH och FADH2 som kommer från till exempel glykolysen och citronsyracykeln omvandlas till ATP som är kroppens energivaluta.