Innehållsförteckning
Hur mycket D-vitamin spädbarn?
Alla barn under två år behöver D-droppar varje dag, motsvarande 10 mikrogram D-vitamin. Styrkan på dropparna kan variera, läs på förpackningen. Barnhälsovården rekommenderar att man ger D-droppar som räknas som läkeme- del, eftersom de testas mer noggrant än D-vitamin som räknas som kosttillskott.
Måste bebisar ta D-vitamin?
Varför behöver bebisar D-vitamin? – D-vitamin är avgörande för att skelettet ska växa på rätt sätt och inte bli mjukt eller missbildat. Det är även viktigt för immunförsvaret. Under barnets två första år får det inte i sig tillräckliga mängder av D-vitamin genom bröstmjölk, ersättning eller kost.
Vad händer om bebis inte får D droppar?
Att glömma D-dropparna någon gång ibland är ingen större fara, men om man glömmer dem i flera månader finns risk för att barnet får D-vitaminbrist. Det gäller särskilt de allra minsta barnen som lever på bröstmjölk.
Vad innehåller D-vitamin i mat?
D-vitamin i mat får vi främst i oss från fet fisk. Till exempel innehåller lax, sill och makrill mycket D-vitamin. Mjölkprodukter, växtdrycker, margarin och matfettsblandningar är också viktiga källor, om de är berikade med D-vitamin. Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin.
Vad är det för D-vitamin i livsmedelsdatabasen?
Värdet för D-vitamin i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas omfattar både vitamin D3 (kolekalciferol) och vitamin D2 (ergokalciferol). D-vitamin anges ibland i internationella enheter. Omvandlingsfaktorerna mellan de två enheterna är: 1 IE = 0,025 mikrogram D-vitamin. 1 mikrogram D-vitamin = 40 IE.
Vilken form av D-vitamin finns i din hud?
Det finns flera former av D-vitamin. Vitamin D3 är den form av D-vitamin som bildas i vår egen hud då vi vistas i solen och finns även i till exempel fisk, kött och ägg, samt livsmedel berikade med vitamin D3. Vitamin D2 finns i svampar, till exempel stensopp (karljohan) och kantareller, samt livsmedel berikade med vitamin D2.
Vad är brist på D-vitamin i skelett och tänder?
D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist på D-vitamin kan orsaka rakit, ”engelska sjukan”, hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna.