Innehållsförteckning
Hur ofta ska hyresvärden måla om?
Hyreslagen säger att hyresvärden är skyldig att måla, tapetsera och reparera slitage som uppstår genom normal användningen av lägenheten, med ”skäliga tidsmellanrum”. Det finns idag inga bestämmelser som säger vad som menas med skäliga tidsmellanrum utan man utgår ifrån lägenhetens skick.
Har jag rätt att få lägenheten reparerad trots att min hyresvärd nekar?
Under hyrestiden har hyresvärden en s.k underhållningsskyldighet. Skyldigheten innebär att hyresvärden, om inte annat avtalats, ska hålla lägenheten i sådant skick att lägenheten enligt allmän uppfattning är fullt brukbar för det avsedda ändamålet (12 kap. 15 § första stycket JB).
När är fastighetsägaren skyldig att Tapetseraom?
Omtapetsering ska enligt hyreslagen ske med skäliga mellanrum. De allmännyttiga bostadsföretagens organisation Sabo rekommenderar en avskrivningstid på 13 år för tapeter men det är ingen som tvingas att tapetsera om. Varje hyresvärd kan själv bestämma vad som krävs för att få omtapetserat.
När kan man kräva lägre hyra?
Hyresavtal regleras i jordabalkens 12:e kapitel, även kallat hyreslagen. Hyresgästen har rätt till skälig nedsättning av hyran om lägenheten är i bristfälligt skick vid inflyttningen (se 11 § 3 punkten hyreslagen), detta gäller även under hyrestiden (se 16 § hyreslagen).
Vilka saker hör till onormalt slitage på lägenheten?
Saker som man får ta hänsyn till i den bedömningen är bland annat hur länge du har bott i lägenheten samt omfattningen av skadorna. Exempel på normalt slitage kan vara vissa hål eller märken i väggarna efter tavlor eller möbler, eller mindre repor i golvet.
Hur ofta ska hyresvärden byta golv?
Om din hyresvärd anser att din bostad inte lever upp till denna standard får renoveringar utföras utan ditt medgivande. Även underhåll av lägenheten i form av tapetsering, byte av golv, ommålning och byta vitvaror mot modernare varianter får ske utan hyresgästens medgivande.