Rekommendationer

Hur ofta ska man ga till gynekologen?

Hur ofta ska man gå till gynekologen?

11. Hur ofta ska jag gå till gynekologen? 3 år ska det max gå mellan de tillfällen då du kallas till cellprovstagning – sju år om du har fyllt 50. Syftet är att ta reda på om du har cellförändringar, vilket kan vara förstadier till livmoderhalscancer.

När ska man gå till gynekologen första gången?

När man fyller 23 år så kallas man för första gången till cellprov. Mellan 23-50 års ålder så erbjuds provtagning var tredje år. När man fyller 50 år så kallas man med 5 års intervall, upp till 70 års ålder. Man blir kallad automatiskt till den barnmorskemottagningen som ligger närmst, och provet görs av en barnmorska.

Måste man ha remiss till gynekolog?

En remiss erhålls lättast från din vårdcentral eller husläkare. För Gynekologi behövs det ingen remiss. Med remiss kan du vända dig direkt till vår specialistmottagning för att träffa en specialistläkare.

Vad kostar det att göra en hälsokontroll?

Priset för en hälsokontroll ligger vanligtvis mellan 1 000 sek och 3 000 sek beroende på vad du vill undersöka och på vilket sätt. Om man tittar på de dyraste och billigaste hälsokontrollerna är spannet idag stort.

Kan man se om en kvinna är oskuld?

Myt: Det går att se om en tjej är ”oskuld” eller inte. Fakta: Nej! Inte ens vid en gynekologisk undersökning kan en gynekolog avgöra detta.

Kan man blöda efter gyn undersökning?

Efter provtagningen är det vanligt att få liten blödning, som oftast försvinner efter någon dag. Att du kan börja blöda efteråt beror på att livmoderhalsens slemhinna blöder lätt och det är inget farligt eller konstigt. Efter provtagningen kan du fortsätta med din dag som vanligt.

Får man neka manlig gynekolog?

Vi kan hänvisa till dem och till att man inte kan välja läkare efter kön utan att det är den medicinska kompetensen som avgör. Alla i vårdkedjan känner till riktlinjerna och kan ge patienterna rätt information från början. Hon anser att det egentligen inte finns någon situation där man ska behöva göra undantag.

Share this post