Hur påverkar blodsockret vikten?
Insulinet släpper in glukos i cellerna och blodsockernivån sjunker – vilket är bra. Men om du inte anpassar dina matvanor utan äter fler kalorier än du behöver kommer cellerna också att få mer blodsocker än de behöver. Energi som cellerna inte använder ombildas till fett och du går upp i vikt.
Kan man gå ner i vikt av diabetes?
Det kan därför ibland vara ett problem att minska i vikt om man har typ-1 diabetes. Det viktiga är att viktminskningen sker långsamt med minskat födointag och anpassade insulindoser så att för låga blodsockervärden eller tecken på insulinbrist med uppkomst av ketonkroppar inte uppstår.
Kan man gå upp i vikt av diabetes?
En av fyra patienter med typ-2 diabetes går upp i vikt efter att de fått diagnos och behandling. Okunskapen om sjukdomen är dessutom stor hos de drabbade.
Varför går man ner i vikt när man har diabetes?
Vid kostrådgivning till personer med diabetes typ 2 är det totala energiinnehållet av större vikt än fördelningen mellan kolhydrater, fett och protein. Så länge förbrukningen av energi överstiger energin tillförd via maten sker en viktminskning.
Hur håller man Blodsockerkurvan jämn?
Valet av framför allt basinsulin och till viss del måltidsinsulin spelar en avgörande roll för att få en jämnare blodsockerkurva och hålla blodsockret inom målområdet så lång tid som möjligt.
Vad händer i kroppen när man har högt blodsocker?
De små blodkärlen i ögon, njurar och nerver kan ta skada och leda till nedsatt syn, nedsatt njurfunktion och försämrad känsel i fötterna. Skador i de stora blodkärlen kan orsaka hjärtinfarkt, stroke och kärlkramp.
Kan man ha diabetes utan att gå ner i vikt?
Behandling av fetma som resulterat i en viktnedgång motsvarande 15 procent av kroppsvikten har i vissa fall lett till remission av diabetes typ 2, alltså att man inte längre har sjukdomen, påpekar forskarna. Nu vill de se uppdaterade riktlinjer där varaktig viktnedgång blir en del av den primära behandlingsstrategin.
Vilka faktorer leder till viktuppgång?
Orsaker till övervikt och fetma
- Våra levnadsvanor orsakar ofta övervikt.
- Stress kan öka risken för fetma.
- Sömnbrist påverkar aptiten.
- När du blir äldre ökar du lättare i vikt.
- Att må dåligt psykiskt kan göra att du äter mer.
- Vissa sjukdomar och tillstånd kan leda till övervikt.
- Läkemedel kan orsaka viktökning.
Vad skall man undvika att äta vid diabetes?
Flera internationella riktlinjer rekommenderar att personer med diabetes bör välja kolhydratrika livsmedel med lågt GI. Det gäller i synnerhet de som äter en kolhydratrik kost. Glykemiskt index (GI) är ett mått på hur fort olika livsmedel med samma mängd kolhydrater höjer blodsockret.