Innehållsförteckning
Resultatet visar att sociala medier har en negativ påverkan som till exempel försämrad självkänsla och kroppsuppfattning. Överdriven användning av medierna leder till ett beroende som i sin tur kan vara en bidragande faktor till psykisk ohälsa hos ungdomar och unga vuxna.
-Föräldrars användning av sociala medier kan möjligtvis påverka små barn negativt om de söker kontakt men ignoreras av föräldern. Det är ju väletablerat inom psykologin att en god anknytning är starkt kopplad till utvecklandet av psykisk hälsa, och tvärtom vid otrygg anknytning.
Hur kan sociala medier leda till psykisk ohälsa?
Risken för depression hos ungdomar ökar redan efter två timmars användning per dag och självmordsfrekvensen ökar redan efter fem timmars användning per dag av sociala medier (Gyllenberg 2018). Det finns idag forskning som visar på att användningen av sociala medier kan kopplas till en sämre psykisk hälsa.
Ju oftare de kollar sina sociala medier, desto sämre mår de. Men nästan 60 procent av den psykiska ohälsan hos flickor kan förklaras med att de har en sämre sömnkvalitet och att de i högre grad blir utsatta för näthat. Minskad fysisk aktivitet spelar en mindre roll för flickors välmående rapporterar CNN.
De senaste åren har sociala medier fått ett genomslag och mest aktiva är unga upp till 25 års ålder. Studier visar att hög användning av internet kan bidra till en ökad stress samt påverkan på individens självbild. Folkhälsan i Sverige har förbättrats i sin helhet men den psykiska ohälsan tenderar att öka.
Vad påverkar sociala medier?
Enligt Poa Samuelberg, psykolog på Rädda Barnen, ger det snabba gensvaret på sociala medier oerhörda kickar, vilket gör att man vill lägga ut mer och mer. Det gör att barn lätt anpassar sig efter den norm som gäller för bilder i dag. Får du fler likes när du poserar på ett visst sätt tenderar du att göra det mer.