Rekommendationer

Hur raknar man e mc2?

Hur räknar man e mc2?

E (energi) mäts i Joule vilket är detsamma som en Ws (en Watt under en sekund), m (massa) mäts i kilogram, c (ljushastigheten) mäts i m/s och är ungefär 300 000 000. Formeln E = m · c2 ger för 1 kg massa 9·1016 det vill säga 90 000 000 000 000 000 eller 90 biljarder Joule (Ws).

Hur kom Einstein på e mc2?

Om det hade varit så skulle astronauten ha sett att solen gjorde en ”inbromsning”. Det enda kvarvarande alternativet till att något i rörelse kan avge energi är att massan minskar. Detta tankeexperiment gjorde att Einstein kom fram till att all ljusenergi som avges av solen minskar dess massa.

Vad är C 2?

C² Ljushastigheten i kvadrat innebär enormt mycket energi Då c² är ett väldigt stort tal, 9×10^16 m2/s2, innebär det att även en mycket liten massa innehåller enorma mängder energi (kg x m2/s2 = Newtonmeter = Joule).

Vem kom på energiprincipen?

Men energiprincipen formulerades först av den tyske läkaren Julius Robert von Mayer (1814-1878) i artikeln ”Bemerkungen über die Kräfte der unbelebten Natur” i tidskriften Annalen der Chemie und Pharmacie, 43, 233 (1842).

Hur kan tiden vara relativ?

Du har säkert hört uttrycket ”tid är relativt”. Det grundar sig i Einsteins relativitetsteori och om ni trodde tiden var en konstant är det hög tid att tänka om. Upplevelsen och effekterna av tid beror på en hel del faktorer. Dels psykiska, men också fysiska, där gravitation och hastighet spelar huvudroller.

Hur kom Einstein på relativitetsteorin?

1905 publicerade Einstein den speciella relativitetsteorin där ekvationen E = mc² utgör en hörnsten. I formeln står E för energin, M för massan och C för ljusets hastighet i kvadrat. Formeln betyder att om man lyckats förvandla massa till energi så ger även en liten massa enorma mängder energi.

Vilka faktorer påverkar lägesenergi?

Två saker påverkar lägesenergins storlek: 1. Vi har tidigare lärt oss att , och kan utifrån detta säga att en tyngre boll har en större lägesenergi. Om all lägesenergi sedan blir rörelseenergi bör en tyngre boll även få mer rörelseenergi.

Share this post