Rekommendationer

Hur rensa ut hemma?

Hur rensa ut hemma?

5 tips

  1. Avgränsa! Ta ett litet område i taget där du rensar, efter tema eller rum.
  2. Var snäll mot dig själv, låt utrensningen ta tid!
  3. Skänk bort saker du inte behöver, eller sälj. Gläds åt att de får nytt liv.
  4. Belöna dig själv när du är klar med ett område.
  5. Håll stilen – fyll inte på med nya saker.

När man har för mycket saker?

Du kan behöva hjälp! Har du stora problem att göra dig av med saker finns professionell hjälp att tillgå. Att inte kunna kasta/göra sig av med någonting är hamstring, hoarding, en form av tvångssyndrom. Speciellt om man har samlingar av tidningar, papper, läppstift etc saker som man egentligen inte ens bryr sig om.

Hur många saker äger man?

En undersökning av Yougov på uppdrag av Tradera visar att vi i genomsnitt har prylar, kläder och skor vi inte använder till ett värde av 30 000 kronor, eller till en volym av sex flyttkartonger. Det verkar helt enkelt finnas gott om outnyttjad kapacitet i Sverige.

Kan inte göra sig av med saker?

Personer med samlarsyndrom kan inte förmå sig att slänga, sälja eller ge bort sina ägodelar. Detta resulterar i att hemmet blir fullbelamrat med saker. De samlar också på sig mer och mer saker, oftast med tanken att ”det kan vara bra att ha” eller av en impuls som säger att de ”måste ha”.

Hur lever man minimalistiskt?

Här är 13 tips för att leva mer minimalistiskt:

  1. Planera.
  2. Inventera och rensa.
  3. Lägg undan saker i köket.
  4. Ta ut tv:n från sovrummet.
  5. Använd teknik mer medvetet.
  6. Rensa dator och mobil en gång i månaden.
  7. Rensa i ditt flöde.
  8. Stressa ned.

Hur gör man ordning?

Lägg en korg eller låda på ett trappsteg och samla småsaker som du ska ta upp. T. ex legobitar, mobilladdare, hårsnoddar osv. På det sättet kan du ta med dig hela korgen upp eller ner och lämna varje sak på sin plats istället för att de läggs ut lite varstans.

Hur hjälper man någon med Samlarsyndrom?

Under en KBT-behandling får patienter utmana sina rädslor och öva upp konkreta strategier för hur de kan tänka och handla kring sin problematik för att må bättre. – Problemet är att så få med samlarsyndrom svarar bra på behandlingen – bara omkring 25 till 30 procent, säger Volen Ivanov, leg.

Share this post