Rekommendationer

Hur ser hela universum ut?

Hur ser hela universum ut?

Universum består av vanlig materia (4,9 %), som inkluderar atomer, stjärnor och galaxer, mörk materia (26,8 %), vilket är en hypotetisk partikel som ännu inte har upptäckts, och mörk energi (68,3 %), vilket är ett slags energitäthet som till synes finns även i den helt tomma rymden.

Hur uppfattar vi universum idag?

Universum är som ytan på en ballong. Utvidgningen av universum betyder att det generellt blir längre och längre mellan galaxerna. Oavsett vilken galax vi befinner oss i kommer vi att se hur alla de andra rör sig bort från oss och från varandra – som om de var målade på ytan av en ballong som blåses upp.

Hur ser en elliptisk galax ut?

De flesta av dem ser inte ut som spiraler utan snarare utsträckta sfärer – eller ellipsoider. De kallas ELLIPTISKA GALAXER. De varierar i form, en del av dem liknar en basketboll, en del är utsträckta och ser ut som en varmkorv. Elliptiska galaxer är de största i universum.

Kan man se Vintergatan från jorden?

Astronomins dag och natt 2017 har för första gången ett officiellt tema: Vintergatan. Vintergatan är vår hemgalax. Solen liksom alla natthimlens stjärnor tillhör Vintergatan, men galaxen syns dessutom som Vintergatsbandet. Just under sensommaren och början av hösten är det lättast att se – men bara från mörka platser.

Hur ser Vintergatan ut från jorden?

Ovanifrån sett ser Vintergatan ut som en spiral, och sett från sidan ser den ut som en lins. Galaxen är uppskattningsvis 100 000 ljusår bred och ca 20 000 ljusår tjock. Solen ligger ungefär 28 000 ljusår ifrån Vintergatans centrum och är bara en bland 200 miljarder stjärnor av liknande storlek och sort.

Kan man se bakåt i tiden?

Med hjälp av teleskopet kan vi se bakåt i tiden! Det kan ta tusentals eller miljontals år innan ljuset från andra stjärnor och galaxer når jorden. Det vi ser genom teleskopet är faktiskt en bild av hur det var för länge sedan.

Hur vet man hur galaxer ser ut?

Det är ofta stjärnor som varierar i ljusstyrka på ett karakteristiskt sätt. Om vi då ser en stjärna som varierar på just detta sätt i en annan galax så kan vi med hjälp av den ljusstyrka vi mäter beräkna hur långt bort den galaxen är (eftersom vi vet hur ljusstark stjärnan egentligen är).

Share this post