Innehållsförteckning
Hur ska en balansräkning se ut?
Balansräkningen delas upp i två olika delar med tillgångar på den ena sidan och skulder och eget kapital på den andra. Tillgångssidan kallas aktivsidan och skuldsidan kallas passivsidan. Grundprincipen inom bokföring är att summan av tillgångarna ska vara lika stor som summan av det egna kapitalet och skulderna.
Hur vet man att balansräkningen stämmer?
En balansräkning ska alltid balansera. Med det menas att tillgångssidan (debetsidan) alltid ska vara lika stor som skulder och eget kapital (kreditsidan). Om det inte balanserar, dvs om någon sida är större eller mindre än den andra, måste du leta efter vad som felar i bokföringen.
Vad är det egna kapitalet som är förbrukat i bolaget?
Det egna kapitalet anses nämligen förbrukat även när bolaget har ett negativt resultat som är lägre än halva aktiekapitalet. Om du går mot ett negativt resultat gäller det därför att hålla extra koll på hur stor förlusten är, så att den inte är större än så kallade “balanserade vinstmedel” och mer än halva aktiekapitalet.
Vad är ett eget kapital?
Eget kapital är det belopp som ägarna satt in i företaget, och som utgör skillnaden mellan tillgångar och skulder. Eget kapital i företagets balansräkning. Det egna kapitalet består av det kapital som ägarna satt in i företaget. Detta omfattar startkapitalmen också kapitaltillskott som satts in i efterhand, samt vinster som återstår efter
Hur påverkar det egna kapitalet verksamheten?
När det egna kapitalet förstärks ökar även verksamhetens självfinansiering, och beroendet av kreditgivare minskar. Ett underskott (förlust) i företaget leder till att det egna kapitalet blir mindre eller till och med negativt. Ett negativt eget kapital betyder att skulderna överstiger tillgångarnas värde.
Hur påverkas företagets eget kapital?
Förändringar i eget kapital. Om årets resultat är positivt påverkas även eget kapital i positiv riktning. Genom att ägarna återinvesterar vinster i företaget förstärks det egna kapitalet. Det egna kapitalet kan vara avgörande för hur företaget klarar sig om sämre tider skulle inträffa.