Hur uppstår Aurora?
Norrsken, även känt som Aurora Borealis uppstår när elektriskt laddade partiklar (elektroner och protoner) från solen förflyttas med solvinden till jordens atmosfär. Där kolliderar de med gaspartiklar och förser dem med extra energi som gaspartiklarna sedan sprider ut i dramatiska formationer vilka vi kallar norrsken.
Hur börjar norrsken?
Norrsken uppstår när solvinden slår emot magnetosfären, det område som kontrolleras av Jordens magnetfält, och tvingar ner laddade partiklar (elektroner) med hög hastighet ner i atmosfären . Precis som uppspelta skolbarn krockar partiklarna med syre- och kvävepartiklar och överför energin till de två gaserna.
Vart kan man se Polarsken?
Abisko är en av världens absolut bästa platser för att uppleva norrsken. Det räcker nämligen inte med att vara långt norrut en vinterkväll för att ha bra chanser att få se det. Det är många faktorer som påverkar både sannolikheten att få se norrsken, men även hur tydligt ljusfenomenet kommer att synas på himlen.
Vilket håll ser man norrsken?
Norrskenet syns först som en båge som sträcker sig från öst till väst på himlen. Senare på natten kan det utvecklas till böljande strömmar, pulserande glober, en corona av strålar som syns från en punkt på himlen, eller som utspridda bitar av ljus.
Kan man se norrsken genom moln?
En ring med norrsken befinner sig nämligen ständigt runt jordens magnetiska poler, men sannolikt befinner du dig inte på rätt plats för att kunna se det. Eller också är du på rätt plats, men kan inte se det ändå på grund av moln, dagsljus eller alltför ljusa sommarnätter.
När kan man se norrsken i Kiruna?
I Kiruna går det att se norrsken från slutet av augusti fram till april. Här på Camp Ripan behöver du egentligen inte gå längre bort än ut på din egen stugbro för att se naturfenomenet, vi har till och med satt upp specialanpassade gatlyktor med nedvinklade skärmar för att norrskenet ska synas än bättre på himlen.
Norrsken uppstår när de partiklar som träffar jordens atmosfär krockar med de atomer och molekyler som finns där. Vilken färg det blir beror också på vilken höjd i atmosfären och med vilken hastighet elektronerna kolliderar med jordens atmosfär. Grön är vanligast.