Rekommendationer

Hur vanligt ar angest hos barn?

Hur vanligt är ångest hos barn?

Men för vissa kan känslorna bli så starka att de börjar störa och bli ett problem i vardagen. När rädslan, oron och ångesten blir ett problem kallas det för en ångeststörning eller ett ångesttillstånd. Forskning visar att ungefär 5–10 procent av alla barn och ungdomar uppfyller kriterierna för ångesttillstånd.

Hur får man bort ångest?

Psykoterapi kan hjälpa dig som har ångest. Den form av terapi som främst rekommenderas när du har besvär med ångest är kognitiv beteendeterapi, KBT. I terapin får du hjälp att närma dig och tillåta obehagliga känslor. Det sker stegvis i en metod som kallas exponering.

Vad är en panikattack?

En panikattack är rädsla eller ångest som kommer plötsligt och känns tydligt i kroppen. Panikattacken går ofta snabbt över, men upplevelsen kan vara så skrämmande att den påverkar dig länge efteråt. Vid en panikattack är det vanligt att få ett eller flera av följande symtom: Snabba eller hårda hjärtslag. Svårt att andas.

Vad är tecken på panikångest?

Här är några vanliga tecken på panikångest: Hjärtat slår hårt eller snabbt. Det kan kännas svårt att andas. Du får ont i magen eller mår illa. Du blir torr i munnen eller tycker att det känns som att du har en klump i halsen. Du svettas, får frossa eller känner dig yr.

Kan det kännas som att panik går över inom tio minuter?

Först kan det kännas som att ångesten blir starkare och starkare, men efter en stund minskar den och går över. En panikattack brukar oftast gå över inom tio minuter. Det kan kännas som att det håller på mycket längre än vad det gör. Men kroppen orkar inte ha panik särskilt länge.

Hur vet man om barn har ångest?

Symptom av ångest kan, utöver att barnet känner en stark oro för något, vara hjärtklappning, illamående, yrsel, svettningar, andningssvårigheter och känslan av en klump i halsen. Ångest kan i vissa fall även leda till sömnsvårigheter, trötthet, magont och huvudvärk.

Share this post